Guvernul își va asuma săptămâna viitoare, prin memorandum, țintele și obiectivele proiectului „România Educată”, a anunțat miercuri președintele Klaus Iohannis.

„În urma discuțiilor din aceste zile, au reieșit o serie de lucruri importante. În primul rând, coaliția de guvernare și-a exprimat susținerea pentru proiect și chiar săptămâna viitoare Guvernul României își va asuma, prin memorandum, țintele și obiectivele «României Educate», urmând să stabilească un plan clar de acțiune, cu responsabili și termene, pentru implementare”, a spus șeful statului, într-o declarație de presă susținută la Palatul Cotroceni.

În ultimele trei zile, președintele Klaus Iohannis a organizat, la Cotroceni, mai multe runde de consultări pe tema proiectului „România Educată”, pe care l-a susținut încă de la începutul primului său mandat prezidențial.

„Vorbim despre un proiect care se bazează pe cea mai amplă consultare națională în domeniul educației din perioada postdecembristă, nu mai puțin de 10.000 de persoane și peste 150 de organizații și de instituții fiind direct implicate”, a subliniat Iohannis. 

El a spus că apreciază deschiderea membrilor Parlamentului, inclusiv a celor din opoziție, pentru a colabora la transpunerea legislativă a proiectului.

„Educația trebuie să fie baza noastră comună de construcție și să nu mai aibă culoare politică. Românii așteaptă consens pe astfel de teme esențiale pentru viitorul țării noastre și, din păcate, ceea ce am văzut de prea mulți ani au fost lupte politice sterile, care au afectat inclusiv educația. Nu mai putem continua așa, dacă vrem ca România să avanseze și să se dezvolte”, a punctat Klaus Iohannis.

În urma acestor discuții a rezultat nevoia de a constitui un grup de lucru transpartinic pentru a construi cadrul legislativ care să permită implementarea proiectului. „Parlamentul trebuie să fie un pilon central al procesului de reformă a sistemului de educație și, prin această asumare, poate reda încrederea românilor în aleșii săi”, a mai spus șeful statului.

Iohannis crede că există „fereastra de oportunitate necesară” pentru un demers politic și social de durată în acest domeniu. „Este momentul să trecem la implementarea Proiectului «România Educată» și să dăm întâietate investițiilor în sistemul de educație”, a spus el.

Klaus Iohannis susține că proiectul „România Educată” are un sprijin financiar „important, istoric aș spune”, provenind din PNRR și alte fonduri europene, totalizând 4 miliarde de euro.

Ce (nu) se schimbă

În rest, proiectul susținut de președinte nu schimbă mai deloc structura sistemului de învățământ. „Dezvoltăm educația timpurie, menținem clasa pregătitoare și gimnaziul de la clasa a V-a la clasa a VIII-a... Schimbări față de structura actuală apar la tranzițiile între etapele educaționale. Ne dorim o mai mare flexibilitate și o centrare a educației pe fiecare elev”, a spus șeful statului, menționând că acest lucru înseamnă „inclusiv valorizarea acelor elemente de profil care individualizează și nu uniformizează”.

Totuși, deși Evaluarea Națională rămâne principalul instrument de certificare a competențelor la finalizarea gimnaziului și de repartizare în ciclul următor, există posibilitatea ca unitățile de învățământ, indiferent de rută - teoretică, vocațională sau profesională, să poată organiza un examen suplimentar de admitere. „Acest lucru se întâmplă deja pe ruta profesională sau vocațională, fiind doar o extindere și către zona teoretică, oferind o autonomie suplimentară școlilor și încredere elevilor, care, în tot acest proces, vor avea o susținere reală prin activități consecvente de orientare și consiliere”, a apreciat Iohannis.

Proiectul propune o nouă structură a învățământului secundar superior, unde vor exista trei tipuri de licee – teoretic, vocațional și profesional – care vor conferi absolvenților, după patru ani de studiu, acces la examenul de bacalaureat.

„Poate unul dintre cele mai importante obiective ale Proiectului „România Educată” este acela de a elimina barierele birocratice care limitau posibilitățile tinerilor de dezvoltare și de a întări dreptul fiecărui elev de a reveni în sistemul de educație și de a-și urma ambițiile, atunci când acestea îi pot aduce un viitor mai bun. Așadar, pe scurt, eliminăm birocrația și, dacă un elev este, de exemplu, la un liceu profesional, își dă seama că nu se regăsește acolo și vrea să facă trecerea la unul teoretic sau vocațional, va putea să se transfere, în urma unor testări specifice, la liceul dorit”, a evidențiat Klaus Iohannis.

Noul bacalaureat, deschis tuturor și bazat pe competențe, este o altă componentă importantă a „României Educate”, mai spune el.

„Îmi doresc un examen care să poată evalua corect capacitatea absolvenților de a se descurca în societate și în viață, în general. Un absolvent de liceu, indiferent de profil, trebuie să poată înțelege problemele puse de schimbările climatice sau utilitatea vaccinurilor”, a declarat președintele.

El a dat detalii și despre propunerea privind funcționarea colegiilor terțiare non-universitare - care pot fi operaționale în universități, dar nu au rang de studii universitare.

„Această formă de învățământ, care funcționează și astăzi, nu se substituie învățământului universitar. Formarea profesională pentru a permite certificarea la nivel de tehnician este cerută de piața muncii și este deschisă tinerilor care nu au susținut sau nu au promovat examenul de bacalaureat sau adulților care doresc să avanseze profesional cu ajutorul unei pregătiri suplimentare, de nivel 5 de calificare. Ea nu conferă acces în învățământul superior fără promovarea examenului de bacalaureat. Mai pe scurt, bacalaureatul rămâne obligatoriu pentru studiile universitare, adică pentru licență, masterat și doctorat, indiferent de domeniul de studiu”, a punctat șeful statului.

Ce obiective include „România Educată”

Proiectul include și o serie de ținte concrete. Dintre acestea, șeful statului a menționat scăderea ratei de părăsire timpurie a școlii, până la un nivel de cel mult 10%, reducerea ratei de analfabetism funcțional, la orizontul 2030, sau creșterea competențelor digitale de bază, atât în cazul profesorilor, cât și al elevilor.

„Cred cu tărie că o Românie puternică este o Românie Educată și este nevoie de implicarea tuturor autorităților și forțelor politice pentru a garanta transpunerea în realitate a acestei viziuni în beneficiul fiecărui cetățean!”, a încheiat Klaus Iohannis.

VIDEO-INTERVIU: Antreprenor EdTech: În educația din România nu văd progres către un scop

Mai mult pe EurActiv »