Camera Reprezentanților a votat miercuri punerea sub acuzare a președintelui în exercițiu.

Donald Trump intră astfel în istorie ca singurul președinte al Statelor Unite împotriva căruia au fost demarate două proceduri de destituire. 

Camera Reprezentanților, dominată de democrați, a votat pentru "impeachment" cu 232 voturi pentru și 197 împotrivă. 10 republicani au votat în favoarea procedurii de destituire.

Donald Trump e acuzat de "incitare la insurecție" în cursul asaltului susținătorilor săi asupra Capitoliului la 6 ianuarie.  

Liderul republicanilor din Camera Reprezentanților, Kevin McCarthy, a declarat că o punere sub acuzare a președintelui în exercițiu cu o săptămână înainte de încheierea mandatului ar fi ”o eroare”, dar a recunoscut că Trump are ”o responsabilitate” în violențele de la Capitoliu.

Votul final privind destituirea va aparține Senatului. Liderul senatorilor republicani, Mitch McConnell, a afirmat miercuri că nu a luat o decizie finală în legătură cu votul său pentru destituirea președintelui Donald Trump, dar e puțin probabil ca senatorii, aflați în vacanță, să voteze înainte de 20 ianuarie, când președintele ales Joe Biden depune jurământul.

"Vă cer: fără violență, fără delicte, fără vandalism ... Nu aceasta reprezentăm noi și nu aceasta reprezintă America. Îi chem pe toți americanii să ajute la aplanarea tensiunilor", a transmis Donald Trump într-un comunicat.