Experții ucraineni trag atenția Europei asupra noii "arme" la care apelează Rusia: sechestrul gazoductelor și oleoductelor statelor vecine.

Comentatorul și analistul politic ucrainean, Taras Nazarenko, crede că Europa ar trebui să se "trezească" și să vadă implicațiile riscante venite din confiscarea impusă de Moscova conductelor de gaze și petrol care străbat statele vecine. 

Polițiștii de frontieră ruși, staționați de Kremlin în perimetrul regiunii separatiste Osetia de Sud, au ajuns să extindă tot mai mult granița către teritoriul georgian. Enclava pro-rusă, Osetia de Sud, s-a autoproclamat stat independent iar susținătorii săi ruși controlează în prezent o fâșie lungă de aproximativ o milă  din oleoductul Baku-Supsa, care transportă petrol din capitala Azerbaidjanului, Baku, spre portul georgian Supsa și mai departe către piețele occidentale.
 
Controlul rușilor asupra acestor gazoducte și oleoducte are implicații asupra tuturor țărilor din regiune. De exemplu, Azerbaidjan deține o conductă în apropiere de Nagorno-Karabah - enclavă azeră care beficiază de sprijinul rușilor. Azerbaidjanul susține că intenționează să își recapete enclava, chiar și prin forță, dacă va fi necesar. Un eventual război ar putea însă bloca conducta care va rămâne în mâinile separatiștilor sprijiniți de forțele ruse. 

Sechestrarea conductei Baku-Supsa de către ruși, are importante implicații economice și politice.

Conductele de gaze și petrol sunt o sursă importantă de venituri pentru Georgia, o țară săracă, cu o industrie limitată. Tbilisi încasează anual sute de milioane de dolari din taxele provenite din conducetele care traversează teritoriul său.

O altă conductă importantă, de lângă Baku-Supsa, este oleoductul Baku-Tbilisi-Ceyhan, care trimite petrol din Azerbaidjan prin Georgia, către portul mediteranean turcesc Ceyhan. De acolo petrolul ajunge în Europa și restul lumii.

Rusia a avut două obiective economice în minte atunci când a profitat de oleoductul Baku-Supsa. Unul a fost să lovească în economia georgiană, sfidătoare la adresa Moscovei, chiar și după pierderea războiului din 2008, dus împotriva forțelor ruse care sprijineau acțiunile separatiștilor din Osetia de Sud și Abhazia.

Controlând chiar și o mică parte a conductei Baku-Supsa, rușii și separatiștii din Osetia de Sud pot sustrage petrolul care se scurge prin oleoduct. Acest lucru nu doar că ar lipsi Georgia de o parte din venituri, ci ar alimenta veniturile separatiștilor din Osetia de Sud, oferindu-le acestora șansa de a-și fortifica statul. În aceste condiții și ajutorul financiar acordat de Rusia separatiștilor se va diminua considerabil. 

Georgia ar putea opri fluxul de petrol în regiunea controlată de ruși, urmând ca Supsa să primească combustibilul prin camioane sau trasnport feroviar. Propunerea presupune însă mult mai multe cheltuieli decât utilizarea unei conducte, fiind în dezavantajul Georgiei. 

Totodată, sechestrul Rusiei asupra conductei georgiene, presupune încă o încercare de a intimida Georgia și de a renunța la hotărârea de aderare la UE și NATO.

Sechestrarea conductelor de gaze și de petrol este noua armă prin care Moscova își intimidează vecinii. Astfel, Europa sprijină noi inițiative regionale privind diversificarea aprovizionării cu energie, care trebuie să răspundă în caz de pericol.

Articolul integral poate fi consultat pe EurActiv.com