Ministerul Educației a propus regulile după care vor funcționa școlile începând de luni, când se revine la cursuri față în față. Dar actul normativ nu este adoptat, cu doar câteva zile înainte de începerea cursurilor.

Ministerul Educației a prezentat joi dimineață un proiect de ordin care cuprinde mai multe măsuri discutate deja cu reprezentanții Ministerului Sănătății, dar a precizat că draftul trebuie aprobat final și de celplalt minister.

La ora difuzării acestei știri, ministrul educației Sorin Cîmpeanu prezintă inspectorilor școlari măsurile, dar nu este clar când va fi adoptat actul normativ. Ministrul a spus că vor mai fi adăugate unele precizări pe baza sugestiilor primite.

Printre măsurile propuse este prevăzută purtarea măștii în permanență, de către elevi și personalul din școli. Astfel, masca de protecție este obligatorie pentru întreg personalul unității de învățământ și va fi purtată în sălile de clasă, în cancelarie, în timpul deplasării in incinta unitatii de învățământ și în timpul pauzelor, atat în interior și exterior. Masca de protecție este obligatorie pentru elevii din învățământul primar, gimnazial și liceal și va fi purtată în sălile de clasă, în timpul deplasării in incinta unitatii de învățământ și în timpul pauzelor, atat în interior și exterior. Masca de protecție nu este obligatorie în cazul preșcolarilor. Schimbul măștii de protecție între persoane este interzis.

Este prevăzut, de asemenea, ca sălile de clasă să fie organizate cu așezarea băncilor astfel încât să se asigure distanțarea de 1 metru. În situatia in care acest lucru nu se poate realiza, se va asigura „distanțarea maxim posibilă”, se arată în proiectul de ordin.

Conform draftului, o altă regulă este ca elevii să aibă alocată o singură sală de clasă, iar profesorii vor schimba sala de predare. Principiul de urmat este "1 clasă de elevi = 1 sală".

Va fi asigurată aerisirea claselor înainte de sosirea elevilor, prin deschiderea ferestrelor timp de minimum 30 minute, apoi în timpul pauzelor minimum 10 minute și la finalul zilei, ținând cont de temperatura exterioară.

Ministerul Educației recomandă evitarea experimentelor practice care necesită mișcare și/sau interacțiune strânsă între elevi.

Accesul persoanelor care nu au calitatea de elev sau angajat al unitatii de invatamant (părinți, alți însoțitori etc.) va fi interzis în afara cazurilor excepționale, pentru care este necesară aprobarea conducerii unității de învățământ.  

Organizarea programului școlar va avea în vedere posibilitatea începerii cursurilor la intervale orare diferite, astfel încât să se evite aglomerările la intrarea și la ieșirea în pauze. 

De asemenea, intervalele aferente pauzelor vor fi stabilite în mod eșalonat astfel incat sa existe un minim posibil de suprapunere.