Confruntat cu numărul de minori implicați în revolte, șeful statului a emis ideea unei sancțiuni financiare pentru familii "de la prima prostie".

Președintele Emmanuel Macron vrea să înceapă un proiect pentru "a ajuta mai bine și uneori a sancționa mai bine" părinții. Un proiect complex și exploziv, comentează Les Echos.

Să responsabilizeze părinții - este un subiect pe care l-a susținut la începutul revoltelor confruntat cu tinerețea participanților reținuți care aveau o medie de vârstă de 17 ani, iar unii abia 13 sau 14 ani. Este un monstru care revine la fiecare izbucnire a violențelor. Nu fără a provoca, în general, polemici.

La prima sa deplasare pe teren de la începutul revoltelor, Emmanuel Macron a ales să meargă în noaptea de luni spre marți la polițiști. Într-o discuție relatată de Le Parisien, unul din ei spune: "Trebuie lovit la portofel, numai asta merge".

Șeful statului, care a cerut deja ministrului justiției, Eric Dupond-Moretti, să amintească faptul că articolul 227-17 din Codul penal permite cercetarea părinților pentru lipsa educației, a spus: "De ce nu, dar caz cu caz și nu neapărat prin alocațiile familiale. Ar trebui ca la prima infracțiune să poți să sancționezi financiar și ușor familiile. Un fel de tarif minim de la prima prostie". 

A gândit cu voce tare

Anturajul lui Emmanuel Macron a precizat apoi că este vorba de un mod de a gândi cu voce tare și că alocațiile familiale nu sunt vizate. Executivul are partea sa de vină și, prins între supralicitarea dreptei și a extremei drepte, dar și din grija de a nu greși în răspunsurile pe care le va da, merge ca pe ouă.

"Provocare!", a reacționat imediat președintele LR Eric Ciotti, propunând să reactualizeze legea sa care ar permite să se suprime alocațiile familiale ale părinților elevilor absenți și deci deveniți "delincvenți". Ea a fost abrogată la începutul mandatului lui François Hollande, după un rezultat slab. La extrema dreaptă, Rassemblement national nu cere altceva.

Sursa: RADOR