Ministerul afacerilor externe și Ministerul educației anunță acordarea a 100 de burse de studii tinerilor din Belarus care doresc să studieze în instituții de învățământ superior din România, începând cu anul universitar 2021 – 2022.

Bursele sunt acordate în baza deciziei în acest sens a Guvernului României din 17 decembrie 2020 și vor fi destinate programelor de studii de licență, master sau doctorat, în limba română sau într-o limbă de circulație internațională.

Oferta de burse, modalitatea de transmitere a aplicațiilor, precum și calendarul selecției sunt prezentate pe site-ul Ministerului educației, pe pagina special creată #100pentruBelarus.

”Acordarea acestor burse reprezintă un gest concret prin care România urmărește să contribuie la susținerea eforturilor societății civile din Belarus, răspunzând astfel obiectivelor de politică externă naționale și europene”, precizează MAE.

Susținerea parcursului educațional al tinerilor din Belarus va completa sprijinul acordat de Ministerul afacerilor externe și Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (RoAid), prin Fondul European pentru Democrație (European Endowment for Democracy), pentru susținerea jurnalismului independent și societății civile din Belarus.

Inițiativa acordării burselor vine în contextul promovării principiului libertății academice la nivelul Spațiului European al Învățământului Superior.

Prin această inițiativă, se oferă tinerilor din Belarus, inclusiv celor care au fost exmatriculați din instituțiile de învățământ superior belaruse din motive politice sau care se consideră amenințați de deciziile autorităților politice de la Minsk, posibilitatea de a-și continua studiile în universități românești de prestigiu.