Romanul distopic al autorului britanic George Orwell a urcat brusc în topul celor mai vândute cărți de pe cel mai cunoscut site de comerț electronic din lume, Amazon.com.

Deși a fost publicat prima dată în urmă cu aproape șapte decenii, 1984 a revenit în atenția cititorilor după declarațiile recente ale staff-ului lui Donald Trump, recent-învestitul președinte american, comentează CNN.

Sean Spicer, purtătorul de cuvânt al lui Trump, a criticat cu forță jurnaliștii, care ar fi încercat, în opinia sa, să minimalizeze succesul popular al depunerii jurământului de către noul președinte. „Acesta a fost cel mai numeros public care a venit la o învestitură, punct”, a spus Spicer, în pofida numeroaselor probe contrare. Ulterior, o altă consilieră din echipa președintelui Trump, Kellyanne Conway, a comentat relatările presei: „Dumneavoastră spuneți că este fals. Iar ei oferă – Sean Spicer, secretarul nostru de presă – a oferit fapte alternative”, a afirmat ea. Afirmația lui Conway a readus multora în minte Ministerul Adevărului din opera lui Orwell.

Romanul 1984 prezintă un viitor în care lumea este controlată de un guvern atotștiutor și omniprezent în viețile oamenilor. Considerat a fi una dintre cele mai influente ale secolului trecut, 1984 a impus personajul Big Brother (Fratele cel Mare), un lider atotputernic ce a devenit un simbol al statului polițienesc și totalitar, dar și a limitării libertății personale. 

Lista celor mai vândute cărți de pe Amazon este actualizată la fiecare oră, astfel că este posibil ca poziția romanului lui Orwell în top să nu fie de durată.