Asociația Centrul de Advocacy și Drepturile Omului (CADO) a finalizat concursul de selecție a 7 ONG-uri active în județele Brașov, Cluj, Constanța, Ialomița, Maramureș, Mureș și Prahova în vederea monitorizării segregării în educație.

Cele șapte ONG-uri vor realiza și acțiuni de advocacy la nivel local, județean, național si european pentru apărarea și promovarea drepturilor copiilor la non-discrimnare și educație de calitate.

După participarea la cursurile de capacitare, câte doi membri din fiecare organizație beneficiară vor fi contractați în cadrul proiectului pentru aproximativ cinci luni de zile ca monitori locali pentru investigarea și monitorizarea cazurilor de segregare, oferirea de servicii de consiliere juridică victimelor segregării/reprezentanților legali, precum și alte activități care vor întări capacitatea lor ca watchdogs în domeniul non-discriminării. 

Cele șapte ONG-uri selectate în cadrul proiectului ”Școala pentru toți copiii!-II”, pentru fiecare județ sunt:     

- Brașov – Asociația Aici pentru Tine;

- Cluj – CENRES – Centrul Regional de Resurse pentru Organizații Neguvernamentale Suceava;

- Constanța –  Asociația Elevilor din Constanța;

- Ialomița – RomaJust – Asociația Juriștilor Romi;

- Maramureș – Asociația Young Roma Maramureș;

- Mureș – Asociația Rază de Speranță;

- Prahova – Asociația ”Agenția de Dezvoltare Comunitară Buzău.

Au fost depuse șase aplicații, iar în urma evaluării au fost selectate cinci ONG-uri pentru județele: Brașov, Ialomița, Maramureș, Mureș, Prahova. În județele Cluj și Maramureș unde nu au existat aplicații depuse, ulterior ONG-urile au fost selectate prin procedura de identificare și invitare directă.

În luna aprilie 2021 se va desfășura programul de capacitare a ONG-urilor beneficiare ca watchdog în monitorizarea segregării în educație și în realizarea de acțiuni de advocacy la nivel local, județean, național si european.