Școala în vremea pandemiei
Miniștrii Ioana Mihăilă și Sorin Cîmpeanu au explicat miercuri cum se vor desfășura cursurile, în contextul pandemiei de COVID-19.
După ce școala a fost puternic perturbată de pandemie și de sistemul online, ministrul educației Sorin Cîmpeanu a pledat în ultima perioadă ca în acest an școlar cursurile să se desfășoare normal, cât mai mult cu putință.
"Cel mai important anunț este acela că în data de 13 septembrie vom începe școala cu prezență fizică pentru absolut toți preșcolarii, pentru absolut toți elevii, fără niciun fel de diferențiere. Va trebui să ne asigurăm că sunt respectate măsurile sanitare, va trebui să ne asigurăm că există măști de protecție suficiente. Va trebui să ne asigurăm că școlile sunt pregătite", a declarat el, într-o conferință de presă comună cu Ioana Mihăilă.
După depășirea ratei de infectare cu Sars-CoV-2 de 6 la mia de locuitori, în unitățile de învățământ nu vor mai fi permise "nici măcar activitățile remediale". Singura excepție: activitățile de terapie.
”După depășirea ratei de 6 la mie rămân deschise creșele și grădinițele. Toți elevii intră în online cu o singură excepție: învățământul special. Pentru învățământul special activitățile de terapie, activități prin care elevii cu cerințe educaționale speciale învață practic să supraviețuiască, vor fi permise și după depășirea ratei de infectare de 6 la mie”, a spus el.
În ultimele zile, numărul cazurilor noi de infectare a crescut alarmant, mult peste estimările făcute în vară de coordonatorul campaniei de vaccinare. Astăzi s-au înregistrat aproape 1.500 de cazuri, cifră pe care Valeriu Gheorghiță o vedea pe la mijlocul lunii septembrie.
Alte informații importante:
- elevii, profesorii și angajații din sistemul de învățământ vor putea fi testați, dacă prezintă simptome de COVID-19.
"Orice elev, profesor, orice angajat din sistemul de învățământ va fi testat în măsura în care va prezenta simptome sau în măsura în care va fi contact al unor cazuri confirmate. Asta este regula la acest moment. Există teste suficiente, au existat întotdeauna, factorul limitativ a fost însă pentru elevi acordul părinților, considerându-se drept invazive acele teste care se folosesc în prezent, teste PCR", a spus Cîmpeanu.
- rata de infectare luată în calcul pentru modul de funcționare al școlilor în următoarea săptămână va fi cea din ziua de vineri.
- va fi permisă organizarea de festivități de deschidere a anului școlar
Acestea vor dura cel mult o oră și jumătate, iar participanții vor purta măști și în exterior, deoarece vor fi aglomerări mari de persoane.
- se va accepta învățământ online pentru copiii de până la 12 ani cu afecțiuni cronice "dintr-o sferă mai largă" (copiii cu imunodepresie moderată sau severă, pacienții oncologici, copii cu boli autoimune), chiar și în cazul în care sunt vaccinați.
- există stocuri suficiente măști de protecție, sunt câteva milioane de măști de protecție în rezerva de stat gestionată de DSU, la Ministerul sănătății și la autoritățile locale.
- va fi distribuit un formular către părinți prin care aceștia vor putea să își exprime acordul sau dezacordul privind imunizarea copiilor lor în unitățile de învățământ.
- se vor organiza echipe mobile de vaccinare care să meargă în școli. Vaccinarea se va putea face și la un centru de vaccinare din proximitatea unității de învățământ.
- elevii confirmați pozitiv SARS-COV-2 pot reveni la școală, începând cu ziua a opta, după efectuarea unui test rapid antigen.
Testarea în ziua a opta se organizează în școli de către personalul medical al unităților de învățământ acolo unde este disponibil sau prin mobilizarea echipelor de la direcțiile de sănătate publică, acolo unde personalul este disponibil, potrivit ministrului sănătății, Ioana Mihăilă:
"Pentru părinții copiilor care refuză testarea în ziua a opta se prelungește învățământul online până în ziua a paisprezecea, moment în care se întorc la școală. Pentru copii din clasele a VII-a, a VIII-a și învățământul liceal, la apariția unui caz pozitiv în școală există două situați: copii care au fost vaccinați sau au trecut prin boală în ultimele 180 de zile și fac dovada în ceea ce privește aflarea într-una din cele două situații pot continua să învețe față în față. Ceilalți copii trec pe învățământ online, la fel ca și în clasele primare și până la clasa a VI-a, pentru 14 zile, dar cu posibilitatea testării și revenirii la școală începând cu ziua a opta".
- dacă un profesor va fi testat pozitiv pentru COVID-19 după începerea anului școlar, acesta va intra în carantină, iar școala va trebui să găsească soluții de înlocuire.
- în cazul în care rata de incidență va depăși pragul de doi la mia de locuitori, iar condițiile meteo nu vor putea permite derularea orelor de educație fizică în exterior, acestea vor putea fi înlocuite cu alte activități.
Background
Până în prezent s-au vaccinat 34.709 elevi cu vârste între 12 și 15 ani și 153.000 cu vârste între 16 și 19 ani.
Peste 185.000 de angajați din sistemul de educație sunt imunizați.
Peste 70 de copii infectați cu Sars-CoV-2 sunt internați în secții de Terapie intensivă, unii cu forme "deosebit de severe".
Comentarii