Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație ''Spiru Haret'' vor ataca în instanță actele normative care obligă angajații din învățământ să se testeze pe banii lor.

"Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație 'Spiru Haret' - federații sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate învățământ preuniversitar - avertizează Guvernul României că va ataca în justiție orice act prin care angajații din învățământ vor fi obligați să se testeze pe banii lor pentru depistarea COVID -19", au transmis într-un comunicat cele două organizații sindicale.

Ele îl invită pe premierul Florin Cîțu să ”lectureze” Codul Muncii, care, la art. 175 alin (4) prevede că: "Măsurile privind securitatea și sănătatea în muncă nu pot să determine, în niciun caz, obligații financiare pentru salariați".

"Ținând cont de acest articol, și nu numai, orice sumă pentru asigurarea sănătății angajatului la locul de muncă trebuie asigurată de angajator. În plus, Guvernul și-a asumat, încă din martie 2021, să vaccineze 70% din populație, cifră care conducea la imunizarea de masă", susțin cele două sindicate.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație ''Spiru Haret'' dau vina pe Guvern pentru eșecul vaccinării.

"Eșecul guvernanților nu trebuie decontat de angajații din învățământ. Având în vedere cele prezentate mai sus și ținând cont că peste 60% (193.430 de persoane) dintre angajații din învățământ s-au vaccinat deja, considerăm că orice act normativ prin care se vrea introducerea testării cu plată este atât ilegal, cât și imoral", se arată în comunicat. 

Prim-ministrul Florin Cîțu a declarat miercuri, după ședința de Guvern, că în prezent se discută ca testarea să se facă pe banii angajaților din învățământ și din sistemul medical.

"Eu nu am susținut vaccinarea obligatorie, eu am vorbit despre testare" - a spus Florin Cîțu. "Pentru anumite profesii, este nevoie ca toată lumea să fie vaccinată, sau cel puțin testată. Este o discuție, nu e luată o decizie. Înclin în acest moment să merg spre testare, și, faptul că vaccinul este gratuit, testarea se va face din surse proprii. Dar până la urmă, vorbim de sănătatea pacienților. Și pentru cadrele didactice, și personalul medical, și personalul din sectorul public. Aștept și deciziile specialiștilor", a precizat joi seara, la TVR 1, premierul.