Ministrul educației Sorin Cîmpeanu a declarat că 15% din clădirile în care au loc activități școlare au autorizație de securitate la incendiu.

În România sunt aproape 17.000 de școli care funcționează în peste 26.471 de clădiri (săli de clasă, cămine, cantine, săli de sport).

”Dintre acestea, 15% au autorizație de securitate la incendiu, aproape 20% sunt în curs de obținere a acestor autorizații, aproape 50% nu necesită, conform legii, autorizație ... 15% necesită autorizație, dar nu au”, a declarat duminică seara,la Digi 24, ministrul educației Sorin Cîmpeanu, adăugând că acele clădiri care nu au nevoie de autorizație au ”o anumită vechime, o anumită specificitate”. În plus, sunt în curs de modificare o serie de reglementări. 

Întrebat dacă e normal ca școala să înceapă în acest condiții, ministru educației a replicat: ”Evident că nu e normal ... Evident că trebuie făcute lucruri”.

Întrebat când vor fi luate măsuri, Cîmpeanu a evitat, precizând ulterior că lucrurile s-au făcut într-un ritm mult prea lent”. De o lună - de la preluarea mandatului, ministrul susține că încearcă să accelereze acest proces.

Pe de altă parte, el a subliniat că lipsa autorizației nu justifică lipsa măsurilor de prevenire a incendiilor.

Sorin Cîmpeanu a precizat că va include subiectul autorizațiilor pe agenda discuțiilor de marți, când se va decide deschiderea sau nu a școlilor pe 8 februarie.

Cele patru scenarii în care elevii vor putea învăța online

Din cei circa 340.000 de salariați din Educație, 113.000 de angajați din școli și grădinițe s-au programat pe platforma de vaccinare, iar 20.000 de persoane au fost vaccinate.

Ministrul a negat faptul că personalul didactic a fost înscris târziu pe platformă și a dat ca exemplu Franța, unde condițiile sunt asemănătoare cu cele din România.

Referitor la cursurile online, Sorin Cîmpeanu a precizat că sunt patru situații în care elevii vor putea învăța de acasă, chiar dacă colegii lor vor merge fizic la școală:

1. Elevii au contra indicații medicale, vulnerabilități

2. Elevii au aparținători în familie care au vulnerabilități certificate

3. Elevii prezintă simptome

4. Profesorii care prezintă vulnerabilități sau simptome vor sta acasă, astfel că predarea și învățarea se vor face online, de acasă.