Președintele Consiliului Național al Rectorilor avertizează că, în ultimii ani, în România se înregistrează o scădere "dramatică" a numărului de studenți, țara noastră fiind sub media europeană în privința absolvenților de învățământ superior.

Cîmpeanu a declarat că este "o aberație" percepția publică potrivit căreia ar fi prea mulți studenți.

"Suntem mult sub media europeană. Avem ca țintă asumată de România în parteneriat cu UE atingerea unui procent de 27,6% de absolvenți de învățământ superior în anul 2020. Din grupa de vârstă 30 — 34 ani suntem la 23%. Avem o scădere dramatică a numărului de studenți, practic o înjumătățire în ultimii ani, dar noi ne facem că nu vedem că ținta pe care ne-am propus-o pentru 2020 este practic imposibil de atins. Nu poți să transformi dintr-o descreștere dramatică și continuă într-o creștere în 2020. Este imposibil acest lucru, este un nonsens", a afirmat, sâmbătă, Sorin Cîmpeanu, la Adunarea Generală a Uniunii Naționale a Studenților din România, scrie Agerpres.

Și președintele Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS), Iordan Predescu, a susținut că în România sunt extrem de puțini studenți.

"Pare anormal că mass-media spune că avem prea mulți studenți. Eu spun că avem extrem de puțini studenți și că efortul financiar făcut de întreaga societate pentru a învăța cât mai mulți tineri la nivel superior pentru a face față cerințelor pieței muncii este pur și simplu evident", a declarat Predescu.

El a afirmat că, în prezent, studentul este altul decât cel tradițional, de acum 20-30 de ani, și acest lucru generează un alt timp de învățământ, care trece de la cel centrat pe profesor la cel centrat pe student.