Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a prezentat joi măsurile după care vor funcționa școlile în perioada următoare, modul de desfășurare a examenelor, dar și perioada în care elevii vor avea vacanță.

Examenele naționale se vor desfășura la datele stabilite, conform calendarului deja aprobat, adică 22-25 iunie probele scrise la Evaluarea Națională și 28 iunie - 1 iulie probele scrise de Bacalureat, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

La Bacalaureat, probele scrise vor fi echivalate conform unor proceduri elaborate de Minister și se vor susține competențele digitale pentru promoțiile anterioare.

De asemenea, cu excepția claselor terminale și pentru care structura anului școlar nu va suferi nicio modificare, vacanța de primăvară va începe în data de 2 aprilie și se va termina pe 4 mai.

Astfel, clasele terminale vor avea vacanță de Paștele catolic între 2-11 aprilie, iar vacanța pentru Paștele ortodox va fi între 30 aprilie - 9 mai. 

 

Cîmpeanu a spus că, "în ultimii 15 ani, puntea între vacanța destinată sărbătorilor pascale a fost foarte bine primită, iar acum este altfel, pentru că toată situația este altfel".

 

Între 12 și 29 aprilie, clasele terminale vor participa online la toate orele.

Semestrul al II-lea va fi redus cu o săptămână pentru toate clasele, cu excepția celor terminale, adică pe 25 iunie. Potrivit ministrului, sindicatele, elevii și părinții au solicitat să nu se intre în vacanță în luna iulie din cauza temperaturilor ridicate de afară. 

Pentru că tezele nu se mai susțin, iar notele sunt mai puține decât în alți ani, Cîmpeanu spune că lipsa acestora se va putea "comprima" pentru a încheia situațiile școlare ale elevilor fără a fi nevoie de ore de recuperare.

Pentru filiera tehnologică și învățământul profesional, ministrul a anunțat că finalul semestrului II rămâne la forma stabilită inițial, adică un semestru de 36 de săptămâni, nu de 34 ca la restul claselor.

Evaluările pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a și testările Pisa rămân programate cu prezență fizică în școlile din localitățile necarantinate. 

Evaluarea Naționala pentru clasa a II-a nu va mai avea loc în perioada 20-23 aprilie, ci între 25-28 mai.

Pentru rezolvarea inechitățior, ministrul a decis ca simulările și evaluările pentru elevii din localitățile carantinate să poată fi organizate după ieșirea din carantină. 

Programul de acțiuni remediale se va derula în toată perioada în care sunt acțiuni didactice și în localitățile unde rata de infectare este de sub 6 la mia de locuitori.

Totodată, programul "Școala altfel" nu va mai avea loc.

Ministrul Cîmpeanu s-a arătat convins că problema testării în școli va fi rezolvată "extrem de rapid".