Sunt trei scenarii în privința anului școlar, în contextul coronavirusului: evaluările au loc conform calendarului inițial, evaluările sunt decalate sau anul școlar va fi repetat, a declarat luni la RFI vicepremierul Raluca Turcan.

UPDATE

Luni seara, Raluca Turcan a revenit cu precizări, spunând că varianta înghețării anului școlar din perspectiva României este extrem de puțin probabilă, explicând că a prezentat trei ipoteze de lucru.

"Eu am prezentat - în momentul în care mi-a fost adresată o întrebare - care sunt ipotezele de lucru în toată lumea, nu numai în România, că nu ne-am născut noi singuri învățați. Aceste trei ipoteze de lucru nu pot să nu fie cumulate. În România nu se poate întâmpla ceva cu totul diferit de ceea ce se întâmplă în țările din jurul nostru, pentru că, după un examen de evaluare, urmează posibilitatea tinerilor să treacă într-un altă etapă de educație. Așadar sistemul de educație din România, inclusiv partea de evaluare, trebuie să fie compatibilă cu ceea ce se întâmplă în străinătate", a declarat la Realitatea TV Raluca Turcan.

+++

Monica Anisie, ministrul educației, a reacționat la declarațiile vicepremierului, susținând că în acest moment nu e luată în calcul sub nicio formă înghețarea anului școlar sau anularea examenelor naționale cu un an.

”Specialiștii din Ministerul Educației lucrează la mai multe scenarii, este adevărat, însă uitându-se cu atenție și la ceea ce se întâmplă în cazul sistemelor de educației din statele UE. Nu există un astfel de scenariu. În acest moment nu luăm în calcul sub nicio formă înghețarea anului școlar. Scenariile pe care le fac specialiștii din cadrul Ministerului vor fi făcute publice în momentul în care vom avea o situație clară. Toate aceste scenarii vor fi luate în calcul în funcție de evoluția pandemiei de coronavirus din România. Fac un apel la calm. Îi rog pe elevi, pe părinți și pe studenți să stea acasă și să continue învățarea de acasă", a declarat la Digi 24 Monica Anisie.

+++

”Le cer tuturor politicienilor să dea dovadă de responsabilitate în declarații. Astfel de scenarii trebuie făcute de specialiștii în educație și discutate cu partenerii sociali – profesori, părinți, elevi – înainte de fi prezentate în mass-media. Noi suntem într-o permanentă comunicare cu reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării și până acum nu s-a discutat despre o posibilă repetare a anului școlar. În condițiile în care cadrele didactice, părinții și elevii depun eforturi prin activități de predare on-line pentru a depăși această criză, astfel de declarații, precum cea de astăzi, nu fac decât rău", a reacționat Marius Ovidiu Nistor, președinte FSE ”SPIRU HARET".

+++

Raluca Turcan a solicitat Ministerului educației o analiză privind evoluția cursurilor online, în contextul coronavirusului: ”Am solicitat o analiză din partea Ministerului educației, tocmai pentru a vedea cum se desfășoară educația online și în baza programelor speciale create în parteneriat cu TVR pe educația copiilor. Plecăm de la principiul că nicio evaluare nu poate să fie în afara materiei predate”.

”Vom vedea în funcție de aceste evaluări cum vom proceda cu anul școlar...Sunt trei etape posibile, cel puțin din perspectiva mea. Una ar fi ca anul școlar să continue și evaluările să fie așa cum au fost prevăzute, dar e un scenariu destul de greu de atins, întrucât deja se prefigurează închiderea școlilor peste perioada anunțată. Al doilea scenariu ar fi al decalării evaluărilor, iar al treilea ar fi al repetării anului, însă vom vedea, e foarte-foarte dificil de afirmat acum care va fi soluția”, a declarat la RFI Raluca Turcan.