UE a lansat un nou instrument pentru asigurarea calitatii in invatamantul superior
Pe 4 martie, s-a lansat oficial, la Bruxelles, Registrul European pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior, urmand ca acesta sa fie operational din vara acestui an. Pentru agentiile nationale care doresc sa se afilieze Registrului, Comisia Europeana va asigura finantarea unui start-up prin programul destinat invatamantului superior - Erasmus.
Cu ocazia lansarii Registrului, Ján Figel', comisarul european pentru educatie, tineret si cultura a declarat: "Registrul este o veriga importanta in lantul instrumentelor de comunicare necesare pentru a face invatamantul superior european mult mai transparent si mai atractiv atat pentru cetatenii nostrii, cat si pentru studentii si elevii de pe alte continente".
Registrul European pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior va fi co-finantat si administrat de o asociatie non-profit a stakeholder-ilor, partenerilor sociali si guvernele tarilor care au semnat Procesul de la Bologna. Deciziile de admitere in Registru a agentiilor nationale de asigurare a calitatii in invatamantul superior vor fi luate de un Comitet Independent al Registrului. Acestea vor plati o taxa de inregistrare, iar Comisia Europeana le va asigura o finantare de start-up prin programul Erasmus. Fie ele publice sau private, agentiile vor lucra independent si vor publica rezultatele propriilor evaluari.
In fiecare stat membru al UE exista, deja, agentii pentru asigurarea calitatii, adaptate specificului national, insa rolul Registrului European pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior va fi sa creasca calitatea acestora si sa permita universitatilor sa aleaga intre o agentie locala sau nu, daca aceasta va fi compatibila cu prevederile tarii lor de provenienta.
In Procesul Bologna - ambitiosul program de reforma in invatamntul superior din Europa si nu numai - sunt implicate 46 de tari, din Irlanda pana in Azerbaijan. Programul de reforma tinteste crearea unui spatiu unic european al invatamantului superior prin facilitarea mobilitatii studentilor in institutiile academice europene, prin dezvoltarea unui sistem simplificat de recunoastere a calificarilor la nivel european si, nu in ultimul rand, prin asigurarea unor standarde ridicate in universitati.
Pentru mai multe informatii accesati link-urile:
Registrul European pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior
Procesul de la Bologna
Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area
Sursa: Comisia Europeana
de Cornelia Vodoiu 05 Mar 2008 16:59
Uniunea Europeana inseamna tari personalizate datorita absolventilor facultatilor de stat. Trebuie sa analizam ce s-a intamplat in Romania cu absolventii facultatilor de stat din ultimii 25 de ani. Am fost prima generatie ce am dat treapta a doua in 1976. Am sustinut admitere la facultate in 1978. Am avut repartitie guvernamentala proasta, pentru a ne cumpara locul de munca. Nu stiu nimic despre colegii mei de 25 de ani. Este bine de stiut si parerea noastra pentru a pune capat razboiului. Razboiul este un cancer al spiritului. Exista un furt intelectual si un fals intelectual fara precedent in universitati. Dintre colegii mei amintesc pe Parvan Maria, Traista Nicolita, Scarlat Rodica, Violeta Pavelescu, Mirela Ceausu, Cornelia Bobei.Suntem profesorii de chimie, promotia 1982.
Oferta noastra pentru un invatamant superior de calitate este introducerea celor trei ani de armata, arma 52 pentru chimie pentru a impiedica sinteza si comercializarea SUBSTANTELOR TOXICE DE LUPTA. Repartitii guvernamentale pentru absolventii de liceu si de facultate inseamana stoparea violentelor , a terorismului intern si international.
Cu respect,
Profesor+chimist+ofiter Cornelia Vodoiu.