Cel puțin o treime dintre elevii lumii – 463 de milioane de copii la nivel mondial – nu au putut accesa programele de învățare la distanță după ce COVID-19 a perturbat activitatea școlilor, potrivit unui nou raport al UNICE.

La momentul de vârf al restricțiilor naționale și locale impuse populației, aproape 1,5 miliarde de elevi au fost afectați de închiderea școlilor. Raportul The Remote Learning Reachability (Adresabilitatea educației la distanță) prezintă limitele învățării la distanță și expune inegalitățile profunde existente în ceea ce privește accesul. 

Raportul recurge la o analiză reprezentativă la nivel global privind disponibilitatea la domiciliu a tehnologiilor și a instrumentelor necesare învățării la distanță în rândul preșcolarilor și al elevilor de ciclu primar, gimnazial și de liceu, cu date din 100 de țări. Datele se referă la accesul la televizor, radio și internet, precum și la disponibilitatea curriculumului predat prin intermediul acestor platforme în perioada închiderii școlilor.

Deși cifrele prezentate în cadrul raportului descriu o imagine îngrijorătoare privind lipsa accesului la educația la distanță pe durata închiderii școlilor, UNICEF avertizează că situația este posibil să fie chiar mult mai gravă. Chiar și atunci când copiii dețin acasă tehnologia și instrumentele necesare, există riscul ca ei să nu poată învăța la distanță prin intermediul acelor platforme din cauza unor factori din mediul familial, cum ar fi presiunea de a se ocupa de treburi casnice, obligația de a munci, un mediu nefavorabil învățării și lipsa sprijinului pentru aplicarea curriculumului predat online sau prin intermediul televiziunii și al radioului.

Raportul scoate la iveală diferențe semnificative între regiuni. Elevii din Africa Subsahariană sunt cei mai afectați, jumătate dintre aceștia neavând acces la educația la distanță.

Elevii din gospodăriile cele mai sărace și cei din mediul rural se confruntă, pe departe, cu cel mai mare risc de a nu beneficia de educație pe durata închiderii școlilor, potrivit raportului. La nivel global, 72% dintre elevii fără acces la educația la distanță trăiesc în gospodăriile cele mai sărace din țara lor. În țările cu venituri medii superioare, elevii din gospodăriile cele mai sărace reprezintă o proporție de până la 86% din totalul elevilor care nu pot accesa programele de învățare la distanță. La nivel mondial, trei sferturi dintre elevii fără acces trăiesc în mediul rural.   

Raportul constată și variabilitatea ratei de acces în funcție de grupa de vârstă, elevii cei mai mici prezentând cea mai mare probabilitate de a nu beneficia de educație la distanță în timpul celor mai importanți ani ai lor din punctul de vedere al educației și al dezvoltării:  

În jur de 70% dintre elevii de vârstă preșcolară – 120 de milioane de copii – nu pot beneficia de procesul de educație, în mare parte din cauza provocărilor și a limitelor educației online în cazul copiilor mici, a lipsei programelor de învățare la distanță adresate acestei categorii și a inexistenței la domiciliu a dispozitivelor necesare învățării la distanță.   

Cel puțin 29% dintre elevii de școală primară – 217 milioane de elevi – nu pot beneficia de educație.

Cel puțin 24% dintre elevii de ciclu gimnazial – 78 de milioane de elevi – nu au putut beneficia de educație. 

Cea mai mică probabilitate de a nu beneficia de educație la distanță s-a înregistrat în rândul elevilor de liceu, o proporție de cel puțin 18% – 48 de milioane de elevi – nedeținând dispozitivele tehnologice necesare învățării la distanță.