USR a prezentat un program de guvernare alternativ pe domeniul Educației, iar printre măsurile propuse se numără desființarea inspectoratelor școlare, redirecționarea a 2% din impozitul pe venit către școli și acordarea de vouchere pentru cărți.

Printre măsurile prezentate de USR se mai numără și eliminarea temelor pentru acasă pentru copiii de vârstă preșcolară și școlară mică.

"Sistemele evoluate de învățământ (ex: Finlanda) au renunțat la temele pentru acasă pentru copiii de vârstă preșcolară și școlară mică, considerând că nu contribuie la dezvoltarea intelectuală a copilului, ci doar generează epuizare. USR propune această măsură însoțită de încurajarea învățării experimentale, decizie care va aparține consiliului de administrație al școlii, în linia descentralizării propuse ca direcție strategică de reformare", argumentează USR în propunere.

USR vrea și desființarea inspectoratelor școlare și transferul atribuțiilor manageriale către consiliile de administrație ale școlilor. Aceștia susțin că "inspectoratele școlare sunt principala sursă de influență politică în sistemul de educație și una dintre cele mai mari frâne în calea modernizării învățământului, prin cenzura aproape totală a autonomiei școlare, sub toate aspectele ei: catedre, norme, personal, numiri de directori, fonduri etc".

O altă măsură propusă de aceștia este introducerea posibilității de redirecționare a 2% din impozitul pe venit către școli. Astfel, consiliile de administrație ale școlilor vor păstra evidența fondurilor colectate de către școală prin acest mecanism și vor putea decide asupra destinației sumelor astfel colectate. 

Parlamentarii USR propun și debirocratizarea și încurajarea înființării de școli private, alocarea a 6% din PIB pentru Educație, dar și crearea unui sistem de evaluare a cadrelor didactice de către părinți și elevi și condiționarea unui procent al salariului în funcție de rezultatele evaluării.

O altă prevedere se referă la crearea de programe de mentorat/parenting cu specialiști și "Program Școala pentru toți, masă caldă în școli, vouchere de carte".

Măsurile prezentate urmează să fie puse în dezbatere publică.

Policy brief-ul poate fi consultat în integralitate AICI.