După ce a susținut sus și tare că școlile vor fi ultimele închise, ministrul interimar al educației, Sorin Cîmpeanu, dă vina pe internet pentru decizia de a prelungi vacanța, în loc să se treacă în online.

”Pentru cei care întreabă de ce este preferabilă o vacanță suplimentară fără a se micșora durata primului semestru în loc de intrare în online, cred că sunt aceeași care nu au auzit de importanța echității în educație. Le răspund în felul următor, din punct de vedere al vitezei minime de transfer necesare pentru predarea online, este nevoie să se poată asigura minimum 100 mb pe secundă. Asta se întâmplă doar pentru jumătate din teritoriul României”, a declarat joi Sorin Cîmpeanu la B1 TV.

El a spus că acest lucru se întâmplă mai ales în mediul rural, dar și în București sunt uneori probleme.

"Pentru cei care întreabă de ce este preferabilă vacanța în loc de intrare in online (aceiași care nu au auzit de echitate in educatie) le răspund ca din punct de vedere al vitezei de transfer minime pentru o predare online (cât de cât) este necesar sa existe 100 MB/sec. Asta exista doar pentru maximum 50% din teritoriul României. În Bucuresti avem viteză de transfer de 10 ori mai mare (1 GB/sec) și tot avem probleme,” a declarat miercuri pentru HotNews Cîmpeanu.

Ministrul educației mai susține că predarea online nu a decurs în condiții normale și din cauza faptului că doar unul din cinci profesori a urmat cursuri pentru predarea online.

Sorin Cîmpeanu mai spune că în perioada vacanței vor fi cumpărate teste non-invazive: ”Este un alt motiv pentru reluarea școlii în motive de siguranță. În cele două săptămâni am fost asigurat că ONAC (Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate) va finaliza achiziția și acele 70 de milioane de teste, care au fost aprobate prin Hotărârea CNSU nr. 76, vor fi achiziționate”.

El susține că se pot recupera două săptămâni, mai mult nu: ”Elevii din învățământul gimnazial, liceal, profesional și postliceal vor intra pentru o perioadă de două săptămâni în vacanță din 23 octombrie, până pe 5 noiembrie. În cursul acestei perioade vom avea consultări cu reprezentanții elevilor și profesorilor, pentru a vedea care este maniera optimă de modificare a structurii anului școlar, astfel încât perioada de cursuri să nu fie diminuată, pentru ca elevii să nu înregistreze pierderi, din cauza vacanței. Două săptămâni vor putea fi compensate. Mai mult, nu”.