Oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, continuă să se afle la Moscova, spune șeful Inspectoratului General al Poliției din Republica Moldova, Viorel Cernăuțeanu, la postul TV8, citat de newsmaker.md.

„Vedem că oficiul și locul de trai al celui care până de curând era la Tel Aviv, în Israel, începând cu 25 februarie este la Moscova.  Dacă ar fi rușii cooperanți să ne dea toată informația și dacă ar respecta cadrul legal ca să-l extrădeze sau să-l rețină și extrădeze, după cum prevăd acordurile și tratatele internaționale și, în mod special, Convenția Interpol, ar fi trebuit să-l rețină și să-l extrădeze”, a declarat șeful IGP.

Cernăuțeanu a explicat în cadrul emisiunii că, în linii generale, cooperare dintre Moldova și Federația Rusă este una bună, or țara a extrădat de-a lungul timpului mai mulți cetățeni certați cu legea în Moldova. Regulile nu sunt aplicate, însă, în cazul Șor.„Aceia sunt muritori de rând, pe care Federația Rusă nu vede o problemă să îi extrădeze. În cazul lui Șor, care este la Moscova, vedem că a luat altă viziune și alți parametri. Chiar și răspunsurile pe care ni le oferă sunt foarte evazive și negândite”, a mai declarat Cernăuțeanu.

Întrebat de ce Șor a decis să își schimbe acum „viza de reședință”, șeful IGP a explicat: „Cred că pentru a primi mai ușor tacticele și indicațiile care sunt pe compartimentul Republica Moldova. Era foarte dificil ca să comunice prin videoconferință, la o etapă. Ulterior, cred că a fost o problemă aceste drumuri frecvente și schimbări de tactici frecvente. Cred că a fost necesar să stea acolo (nr. red: la Moscova) pentru că îi este mai comod, mai la îndemână și mai sigur”.

Federația Rusă a recunoscut  că Șor se află pe teritoriul statului său, după ce înainte de asta a negat acest lucru. Într-un răspuns recent pentru Chișinău, Kremlinul a precizat că nu îl poate nici aresta și nici extrăda în Moldova pe Șor, făcând trimitere la prevederile articolului 3 din Constituția Interpol.

Potrivit IGP, în perioada noiembrie 2023-februarie 2024, deși este dat în căutare internațională, Șor a reușit să părăsească Israelul de cinci ori. De cele mai multe ori, el a plecat în Rusia. Detalii – AICI. Pe 14 februarie, Șor a declarat pentru presa rusă că nu exclude că s-ar putea muta definitiv în Federația Rusă, acolo unde se află soția și copiii săi.