Guvernul vrea banii cei mulți de la Uniunea Europeană, dar pentru proiectele pe care nu a fost în stare să le facă în toți acești ani, chiar și când a avut finanțări la dispoziție.

Premierul Florin Cîțu a mers la Bruxelles pentru a le vorbi comisarilor europeni de prioritățile pe care România dorește să le includă în PNRR.

Comisia ar vrea să vadă un accent mai mare pus pe digitalizare și reducerea emisiilor de carbon, în timp ce guvernul este încă cu gândul la autostrăzi, conducte de gaze sau țevi de irigații.

Cum se va termina negocierea încă nu știm, dar pare că guvernul, în loc să parieze pe tehnologiile viitorului și să încerce să ardă niște etape, mizează tot pe „economia veche”.

Culmea e că, în timp ce Florin Cîțu era la Bruxelles, vorbind de priorități strategice și relansare post-pandemie, Comisia Europeană prezenta Planul de acțiune al UE în vederea reducerii la zero a poluării aerului, apei și solului.

Deocamdată, economia arată promițător, dar estimările de creștere depind foarte mult de cât de repede implementăm PNRR, iar România nu are un istoric prea încurajator în materie de realizare de proiecte în timp scurt și fără prea multe contestații. Iar esențial la PNRR este chiar respectarea termenelor și încadrarea într-un orizont de timp mult mai limitat decât la clasicele fonduri structurale.

În alte știri:

Comisia Europeană cere limitarea călătoriilor din India

Iașiul are în sfârșit buget, cu ajutorul unui „dizident” din USR PLUS

PSD nu este de acord cu schimbarea șefilor de la TVR și Radioul public

Vaccinare în vamă

A murit scriitoarea Ileana Vulpescu

Legea 5G contestată de Huawei trece de comisiile Camerei Deputaților

Recomandarea zilei: Câți alpiniști au urcat, de fapt, pe toți „optmiarii”, via NY Times