Va duce verdictul primit de Liviu Dragnea la o bătălie teribilă în interiorul PSD sau va fi doar un motiv pentru accelerarea procesului de „reformare” a justiției?

Curtea Supremă i-a înmânat lui Liviu Dragnea o a doua pedeapsă cu închisoarea, motiv pentru presa străină să amintească că România este printre cele mai corupte țări din Europa. 

Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat joi pe Liviu Dragnea la 3 ani și șase luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive la Protecția Copilului Teleorman a unor persoane care, de fapt, au lucrat la filiala județeană a PSD.

Decizia nu este definitivă, dar a generat deja ample reacții: de-o parte opoziția i-a cerut la unison demisia din fruntea Camerei Deputaților, de cealaltă parte, PSD a făcut un zid în jurul șefului partidului.

Conducerea partidului se reunește astăzi pentru a analiza situația creată în urma condamnării lui Liviu Dragnea, dar mesajele transmise de lideri sunt fără echivoc - presiunea asupra justiției va crește, nu va slăbi. Premierul Viorica Dăncilă, ministrul muncii Lia Olguța Vasilescu, dar și alți membri de vază PSD au vorbit de neimplementarea în legislație a deciziilor Curții Constituționale, ceea ce indică faptul că ar putea forța o modificare pripită a legilor pentru a-l face scăpat pe Dragnea.

De altfel, PSD și-a făcut deja mâna cu adoptarea grăbită și fără o dezbatere reală în cazul altor acte normative, cum ar fi recent-adoptatul Cod de Procedură Penală, care a generat nemulțumiri atât din partea partenerilor externi, cât și a magistraților.

Partenerii străini nu sunt însă îngrijorați doar de starea sistemului judiciar din România. Deputații din Parlamentul European și-au manifestat îngrijorarea față de deciziile justiției din Republica Moldova în cazul alegerilor de la Primăria Chișinău. Dar primarul ales, Andrei Năstase, a pierdut și apelul, dar nu renunță: „Merg până la capăt”, a spus el.

Recomandarea de lectură este tot despre alegeri: un reportaj The Guardian despre speranțele opoziției în scrutinul din Turcia.