După unul dintre cele mai lungi summit-uri din istoria UE, șefii de stat și de guvern au ajuns la un acord privind bugetul multianual și planul de redresare post-COVID-19.

Început vineri după-amiază, primul summit UE desfășurat la Bruxelles de la debutul pandemiei s-a încheiat abia marți dimineață, după 6:00, ora României.

După dispute aprinse între nord și sud, dar și între vest și state din est care nu doresc legarea statului de drept de fondurile europene, șefii de stat și de guvern au căzut de acord asupra unui buget mai mic decât propunerea inițială, cu tăieri la unele programe. 

Marți dimineață, cei 27 au ajuns la un acord asupra ultimei propuneri făcută de președintele Consiliului European Charles Michel: un buget pentru perioada 2021-2027 în valoare de 1.074 miliarde de euro și un plan de redresare în valoare de 750 miliarde de euro. Planul de redresare economică e format din subvențiile de 390 de miliarde de euro și împrumuturi de 360 de miliarde de euro.

Acum, acordul trebuie să primească și girul Parlamentului European. Cum eurodeputații au pledat pentru un buget mai mare, vor urma discuții poate la fel de aprinse și în plenul PE.

Alte știri:

Nic Newman: „Societățile divizate au mai puțină încredere în mass-media” - interviu

Orban: Pacienții pozitivi care s-au externat după decizia CCR vor fi căutați

Tătaru: La trei cazuri noi la mia de locuitori, se poate ajunge la carantinarea acelei zone

Alegeri locale 2020: S-a dat startul strângerii de semnături pentru susținerea candidaților

Semestrul European: Ce recomandă României autoritățile de la Bruxelles

Recomandarea de lectură a redacției: Reuters - Multiple vaccine candidates show early promise; inhaled interferon helps severe COVID-19 patients