Olanda leagă din nou intrarea României în spațiul Schengen de rezolvarea problemelor anticorupție. Cum PSD și ALDE se luptă cu procurorii și cu legislația penală, rezultatul nu va fi cel așteptat de români.

Premierul Olandei a ținut un discurs în Parlamentul European în care a vorbit despre aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. Nimic pe placul românilor: vom intra în „clubul de lux” atunci când problemele cu corupția vor fi rezolvate.

El a amintit că și în MCV problema este, încă nerezolvată. „O înțelegere e o înțelegere, nu putem accepta în Zona Schengen țări care nu îndeplinesc toate criteriile", a spus Mark Rutte. #PE

Motivul stă în picioare, având în vedere că România și Bulgaria sunt printre cele mai corupte state din Uniunea Europeană. Mai mult, alianța PSD-ALDE, ajutată consistent de UDMR, lucrează asiduu la slăbirea puterii procurorilor, iar principala lor preocupare în Parlament este să ajute infractorii.

Miercuri, Senatul a adoptat proiectul de lege prin care se modifică Codul de Procedură Penală, acolo unde comisia „Iordache” a introdus mai multe articole controversate, unele dintre ele cu dedicație specială pentru Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu.

Vizată de mai multe acțiuni disciplinare, șefa DNA, Laura Codruța Kovesi a scăpat de o sancțiune la Consiliul Superior al Magistraturii. Secția pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii au decis să respingă raportul Inspecției Judiciare împotriva șefei DNA, acuzată că a desemnat un judecător să facă controale.

La Guvern se lucrează: în ședința de miercuri a fost aprobat un proiect de Ordonanță de Urgență prin care sunt oferite privilegii președinților Curții Constituționale, Înaltei Curți de Casație și Justiție, Curții de Conturi, CSM și Academiei Române.

În schimb, președintele Klaus Iohannis a înțepat direct politicienii români, mai ales de la Putere, când a vorbit despre analfabetismul funcțional. Studiile arată că rata este de 42%, iar asta se vede foarte bine și „în cele mai înalte sfere politice”.

Pentru bugetul 2021-2027, Comisia Europeană propune creșterea fondurilor alocate în prezent securității, de la 3,5 miliarde de euro la 4,8 miliarde de euro.

Recomandarea de lectură: Washington Post scrie despre cealaltă latură a lui Albert Einstein: cea xenofobă, rasistă, descoperită în jurnalele sale.