România intră în al doilea lockdown, mai târziu decât majoritatea statelor europene, din motive electorale.

De teama alegerilor parlamentare din 6 decembrie, guvernanții au amânat până în ultimul moment reintroducerea unor măsuri restrictive. Cele mai multe state europene au reintrat deja într-un lockdown parțial, dar Bucureștiul a așteptat până când numărul zilnic de îmbolnăviri cu COVID-19 s-a apropiat de 10.000.

Oficialii nu au pronunțat lockdown sau carantină, dar măsurile sunt cam aceleași cu cele luate în perioada stării de urgență. În plus, se vor închide piețele și târgurile, premierul Ludovic Orban comparând Piața Obor cu o zonă Zoster.

Astăzi începe și campania electorală pentru alegerile parlamentare. Klaus Iohannis le-a explicat celor care nu sunt de acord cu alegeri în perioadă de pandemie că și alte state au făcut acest lucru în condiții de siguranță, ultimul exemplu fiind SUA. Ce-a uitat să spună e faptul că peste 100.000 de milioane de americani au putut vota prin corespondență.

Mai mult, Alianța USR PLUS vrea ca referendumul ”Fără penali în funcții publice” să aibă loc pe 6 decembrie.

Cât despre rezultatul scrutinului din SUA, nimic nu e clar. Mai sunt cinci state care nu au anunțat câștigătorul, iar Joe Biden pare a avea un ușor avantaj în fața lui Donald Trump, care tot amenință cu o bătălie în justiție, în timp ce unii republicani se distanțează de acuzațiile sale de fraudă.

Recomandarea de lectură a redacției: The New Yorker - By Declaring Victory, Donald Trump Is Attempting an Autocratic Breakthrough