În vreme ce instituțiile UE decideau că românca Laura Codruța Kovesi va fi primul procuror-șef al Parchetului European, Parlamentul român desființa comisia care a făcut tot ce-a putut pentru a pune bețe-n roate luptei anticorupție.

Negociatorii Parlamentului European și cei ai Consiliului UE s-au pus de acord: Laura Codruța Kovesi va fi primul procuror-șef european. Este o victorie importantă pentru fosta șefă a parchetului anticorupție, dar pe care au revendicat-o mai mult reprezentanții partidelor de opoziție în utlima vreme, ba chiar și președintele Klaus Iohannis, cel care a semnat demiterea ei de la șefia DNA, ce-i drept forțat de ministrul Tudorel Toader și de CCR.

Dar acum Tudorel Toader încearcă să se spele pe mâini de toate relele făcute în domeniul justiției de guvernarea PSD-ALDE și aruncă vina în special spre Comisia Iordache. Dar „Comisia specială comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul justiției”, condusă de social-democratul Florin Iordache, tocmai a fost desființată de Parlament, dar după ce a introdus o mulțime de modificări controversate la legile justiției, dar și în legislația penală.

Că parlamentarii nu au fost extrem de interesați de justiție și că mai mult au încercat să ajute infractorii o dovedește și faptul că le-a luat fix un an pentru a aproba retragerea calității de deputat a colegului lor Octavian Goga, condamnat definitiv (2 ani și 4 luni de închisoare cu suspendare) pentru că a refuzat să fie testat de polițiști.

La așa calitate a politicienilor, nici nu e de mirare că un număr mare de candidați au recurs la metode necurate (am zice chiar ilegale, dar este nevoie de o decizie a instanței) de adunare a dosarelor cu semnături necesare pentru depunerea candidaturii. Biroul Electoral Central cere o anchetă penală pentru listele de semnături care „prezintă elemente de similitudine evidentă”. Probabil că investigația nu va duce și la condamnări, dar cu siguranță mulți candidați vor primi cu mult mai puține voturi decât numărul pretins de semnături pe care cică le-ar fi adunat.

În schimb, alte semnături par să fi fost mai greu de strâns. Șeful liberalilor, Ludovic Orban, zice că a adunat peste 233 de semnături pentru susținerea moțiunii de cenzură. Opoziția are nevoie de minim 233 de voturi în plenul reunit al Parlamentului pentru ca Guvernul să fie demis, dar încă nu a fost avansată o dată a depunerii moțiunii.

În schimb, un alt Parlament - cel al Marii Britanii se întoarce în forță, și cu un cui împotriva Guvernului, după ce Curtea Supremă a decis că suspendarea Parlamentului este ilegală. Premierul Boris Johnson suferă astfel o înfrîngere usturătoare, dar rămâne hotărât să scoată Marea Britanie din UE la sfârșitul lunii viitoare. Dar negocierile cu UE nu progresează, iar viitorul relațiilor dintre europeni și britanici este încă neclar.

De văzut: un video-grafic despre efectele dezinformării în Republica Moldova. #NED

De citit: Cum și-a pierdut Benajmin Netanyahu aura de expert în relațiile diplomatice, în special cele cu SUA.