Refuzul BEC de a înregistra Alianța USR-PLUS arată atât deficiențele din sistemul electoral autohton, cât și lentoarea cu care operează justiția.

După primul val de furie în urma anunțului că Biroul Electoral Central a respins înregistrarea USR-PLUS rămân o mulțime de semne de întrebare: cum este posibil ca USR să nu-i fie recunoscută numirea unui președinte la un și jumătate după alegerea acestuia, cât de lent avansează totuși procesele în justiție, nu este timpul pentru reforma sistemului electoral? Dar ne întrebăm și la ce s-au gândit juriștii din cele două partide, dacă au reacționat atât de târziu. #PE

Pe scurt, problema stă cam așa momentan: USR și PLUS nu pot candida pe o listă comună la alegerile europarlamentare. BEC a respins înregistrarea Alianței 2020 pentru că Dan Barna și Dacian Cioloș nu figurează în scriptele sale drept președinți ai celor două partide. Inițial, liderii și susținătorii celor două formațiuni au acuzat jocurile politice murdare ale PSD și ALDE, ceea ce a și provocat reacția PSD - USR și PLUS să nu mai dea vina pe alții pentru propria lor incompetență - dar clarificările ulterioare și afirmațiile inclusiv ale reprezentaților USR arată că au existat bănuieli că situația nu este în regulă, dar soluția - adăugarea unei alte hârtii la dosar - nu a fost implementată la timp.

Probabil că tot acest scandal nu va duce decât la radicalizarea și mai mare a celor două tabere, iar discuția despre nevoia de reformă reală atât a sistemului electorală, cât și a modului în care funcționează justiția va trece în susbsidiar.

Oricum, România este acum mult mai preocupată cu pozițiile pro sau contra Laurei Codruța Kovesi. Pe de-o parte, Parlamentul European o susține pentru poziția de procuror-șef european, de cealaltă parte autoritățile române o pun sub învinuire. Tudorel Toader scrie în Financial Times de ce Kovesi nu este bună pentru o poziție europeană, într-o scrisoare asumată de întregul Guvern, dar DNA demontează acuzațiile.

În acest timp, Comisia Europeană anunță Executivul că plafonarea prețului la gaze introdusă prin celebra „ordonanță a lăcomiei” nu este conformă cu legislația UE, dar coaliția de guvernare și-a adus aminte că are o problemă cu MCV.

Recomandarea de lectură este un material detaliat despre paginile suspendate de Facebook pentru propagandă PSD.