România merge la Consiliul European de vineri cu planuri mari, dar implementarea acestora s-ar putea împiedica de interese meschine.

Klaus Iohannis a fost mult mai deschis decât de obicei în prezentarea obiectivelor pe care le are în discuțiile cu ceilalți șefi de stat sau de guvern din UE. 

Iohannis a vorbit cu Charles Michel, președintele Consiliului European, înaintea reuniunii de vineri a liderilor europeni, despre viitorul buget al UE și ce vrea România de la acesta.

Ambițiile sunt mari, însă nu de sume importante a dus România lipsă până acum, ci de implementare la nivel național și local. Iar problemele de aici nu se vor rezolva prea curând, cât timp politicienii sunt preocupați de meciuri cu obiective ridicole.

Starea de alertă - o situație destinată protejării populației - a devenit mai degrabă un subiect de dispute politice și legislative meschine. Când obiectivele naționale ar trebui să fie altele, PSD și PNL se contrează pe durată, pe modalități de legiferare și pe constituționalitatea declarării acesteia.

Mai nou, după ce guvernul PNL a ocolit total Parlamentul când a prelungit starea de alertă, PSD amenință cu moțiunea de cenzură. În acest timp, numărul de cazuri de infectare cu coronavirus a înregistrat o nouă creștere.

Parlamentul a fost ocupat și cu interzicerea dezbaterilor privind identitatea de gen, provocând reacții puternice din partea mediului universitar. Dar și pensiile speciale au fost din nou în prim plan, mai precis propunerea de impozitare a acestora cu 85%. Să vedem dacă va rămâne așa cum au decis deputații miercuri.

În același timp, dezbateri importante au loc la nivelul Uniunii Europene privind protecția pieței unice de interferențele unor actori străini. Schimbări legislative în acest sens au devenit și mai necesare în actualul context economic, consideră unii europarlamentari, iar Comisia Europeană ar putea veni cu un pachet legislativ chiar în toamnă.

Pe de altă parte, pandemia de coronavirus a repus pe masă subiectul vaccinării, iar UE a venit cu o strategie europeană pentru vaccinuri.

Recomandarea de lectură: Ce spune despre Trump fostul său consilier John Bolton, într-o carte ce va fi publicată până la finalul lunii (Washington Post)