CCR a decis că amnistia și grațierea nu pot fi statuate în Constituție, Tăriceanu îi cere pentru asta demisia lui Iohannis, Firea vrea încă patru ani la cârma Bucureștiului, iar Instanța Supremă va avea o nouă șefă din septembrie.

Curtea Constituțională, cu un scor de 8 la 0 (asta după ce al nouălea judecător, Simina Tănăsescu, numită de președinte, nu a participat la ședință), a decis că amnistia și grațierea nu pot fi interzise prin Constituție. Pe scurt, transpunerea primei întrebări din referendumul de pe 26 mai nu poate fi introdusă în legea fundamentală.

După decizie, Călin Popescu Tăriceanu, care se vede președinte (cu toate că la europarlamentare partidul său, ALDE, a luat 4%), i-a cerut președintelui Klaus Iohannis demisia, afirmând că prin referendumul pe justiție, invalidat oarecum prin decizia CCR citată mai sus, "a atras poporul într-o aventură nesăbuită".

Gabriela Firea, primarul general în mandatul căreia Bucureștiul s-a degradat poate cel mai mult în ultimii 30 de ani, vrea un nou mandat. De ce? Pentru că, spune ea, îi iubește pe bucureșteni.

CSM a validat-o pe Corina Corbu în funcția de președinte al Inaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), cu toate că actuala șefă a Instanței Supreme, încă în funcție până pe 14 septembrie, Cristina Tarcea, a încercat să boicoteze numirea acesteia. 

Noul președinte al Parlamentului European, David Sassoli, va scrie Consiliului pentru a reaminti că Laura Codruța Kovesi are sprijinul deplin al Parlamentului European pentru funcția de procuror-șef al Parchetului European.

Comisia Europeană a aprobat preluarea de către Vodafone a afacerilor UPC din Germania, Cehia, Ungaria și România.

Recomandare de lectură: BBC.com - Cum a ajutat Youtube la răspândirea teoriei că Pământul este plat.