Gafele Vioricăi Dăncilă aproape că nu mai sunt subiect de știre, dar ce a spus consilierul ei Darius Vâlcov i-a atras atenția chiar și președintelui.

Discuțiile din țară privind o posibilă ordonanță de guvern pe tema amnistierii și grațierii au provocat o reacție a președintelui Klaus Iohannis, care a invitat-o pe Viorica Dăncilă la Cotroceni.

Deși liderii ambelor partide negaseră că guvernul va adopta un asemenea act marți, iar ministrul justiției, Tudorel Toader, insistase că nu este un asemenea text în pregătire la minister, declarația lui Darius Vâlcov - condamnat penal pentru corupție în primă instanță și consilier al premierului - a dat greutate zvonurilor. Vâlcov spusese, într-un interviu televizat, că „un moment zero în anul centenar este un moment potrivit pentru toată lumea”, în ceea ce privește un act privind amnistierea și grațierea.

Executivul nu a adoptat acest act marți, dar mai are o ședință programată pentru joi. De altfel, toată tărășenia a fost amplificată și de devansarea ședinței de guvern, dat fiind că întâlnirea săptămânală are loc, de regulă, miercuri sau joi. Marți, Cabinetul a adoptat totuși o OUG pentru achiziția de elicoptere pentru situații de urgență. În vorbele Vioricăi Dăncilă: „Dorim să ne anexăm (sic!) pe prevenție și, totodată, sa fim pregătiți să intervenim rapid în situații de urgență”.

În timp ce coaliția de guvernare din România se gândește la grațierea infractorilor cu ocazia Centenarului, Europa se axează pe dezvoltarea relațiilor comerciale, în pofida (sau poate chiar stimulată de) protecționismului manifestat de SUA. Uniunea Europeană și Japonia au semnat un acord de parteneriat de mare amploare, care va crea o zonă comercială deschisă de 600 de milioane de persoane.

În același timp, SUA a reclamat la Organizația Mondială a Comerțului măsurile impuse de Europa, dar și de alte națiuni, ca represalii la taxele impuse chiar de americani la oțel și aluminiu.

Dacă barierele comerciale încă există, virușii nu țin seama de taxe vamale și granițe. România a prezentat, la Consiliul miniștrilor agriculturii din UE, măsurile pe care le-a luat pentru a combate pesta porcină africană la granița Uniunii și a cerut ajutor pentru fermierii afectați. #AGRI

Apropo de granițe și alianțe, președintele rus Vladimir Putin a avertizat că Rusia va reacționa „extrem de negativ” dacă Georgia și Ucraina intră în NATO.

Recomandarea de lectură: Cât costă de fapt să-ți speli mașina? - un material The Guardian despre anchetele declanșate la spălătoriile de mașini din Marea Britanie după moartea unui român în urmă cu trei ani.