Cu o lună înainte de alegerile pe care și le dorește atât de tare, guvernul pare că a scăpat situația COVID-19 de sub control.

Coronavirusul a îngenuncheat din nou autoritățile din România, care se văd aproape la fel de nepregătite ca în primăvară să gestioneze situația. Dacă în martie, doar câteva zeci de cazuri duceau la închiderea țării, acum vorbim de mii de infectări zilnice care riscă să „colmateze” sistemul medical, după cum spune ministrul sănătății, Nelu Tătaru.

Și totuși, guvernul PNL se ferește ca necuratul de tămâie să aducă în discuție posibilitatea unui lockdown sau a reintroducerii stării de urgență, deoarece asta ar necesita apoi amânarea alegerilor parlamentare, pe care liberalii par că și le doresc atât de mult.

Din nefericire, pandemia ne-a lovit în an electoral și asistăm la un spectacol mai degrabă tragic, în care atenția politicienilor se îndreaptă mai degrabă spre sondaje și discursuri decât spre situația din spitale.

Dar, dacă am putea încă să iertăm jocul de-a „uite premierul, nu e premierul” al președintelui Klaus Iohannis și al partidului său favorit, care ne-a costat săptămâni bune chiar la începutul pandemiei, cu greu am mai putea găsi înțelegere pentru indecizia ultimelor săptămâni, cu o curbă a situației epidemiologice în urcare susținută.

Iar comunicarea autorităților pe subiect este tot mai deficitară: Dimineața, ministrul Tătaru spunea că speră să se poată evita carantinarea localităților, pentru ca seara secretarul de stat Raed Arafat să semneze ordinele de carantinare zonală pentru mai multe localități din județele Cluj, Sălaj și Timiș.

În același timp, chiar și miniștrii sunt afectați de pandemie. După ce Virgil Popescu, ministrul economiei, nu a mai plecat în vizita oficială în Israel și Palestina alături de premier pentru că a fost depistat pozitiv, șeful de la Transporturi, Lucian Bode, a anunțat și el că are coronavirus.

Iar sistemul medical este tot mai aproape de „colmatare”. În multe regiuni, cu greu se mai găsește o ambulanță liberă, iar un pat de spital pentru un bolnav de COVID-19 este o raritate. Dar PNL nu pare încă dispus să renunțe la alegeri, iar președintele Iohannis a amintit, în conferința sa de presă săptămânală, chiar de alegerile prezidențiale din SUA.

Acestea au un rezultat încă neclar, dar - în stilul deja caracteristic, Donald Trump s-a autoproclamat câștigător și a acuzat „fraude masive” pentru a-i bloca drumul spre al doilea mandat. Ce înseamnă asta, aflăm din recomandarea de lectură a zilei.