Premierul a anunțat că și angajații de la stat ar putea intra în șomaj tehnic. Așteptăm să vedem cât de mult este dispus guvernul să riște, într-un an (încă) electoral, să-și pună în cap mai mult de un milion de bugetari.

În contextul unei crize economice care se conturează tot mai clar cu fiecare zi de pandemie, premierul a făcut un anunț așteptat cu interes de o bună parte a angajaților din mediul privat și cu teamă de cei ce lucrează la stat: Pregătim o reglementare pentru a trimite în șomaj tehnic angajați din unele sectoare publice, a spus Ludovic Orban.

Anunțul vine în contextul în care sectorul privat a trimis deja în șomaj peste 1.200.000 de oameni în aproximativ o lună, iar ministrul finanțelor se roagă de firmele care au încă activitate să își plătească impozitele, nu să profite de reglementările adoptate pentru a ajuta companiile care au fost forțate să își oprească activitatea.

Guvernul va ajunge în curând la fundul sacului, din care totuși va trebui să scoată chiar mai mulți bani pentru a reporni economia odată ce criza sanitară va trece, astfel că Orban&co trebuie să găsească soluții să taie din cheltuielile statului.

Uniunea Europeană a promis ajutoare de toate felurile, de la plata parțială a indemnizațiilor de șomaj și eliminarea limitărilor privind deficitul bugetar, la soluții pentru finanțarea companiilor, dar nici măcar UE nu a găsit încă un răspuns eficient privind ieșirea din criza economică.

De cealaltă parte, angajații din toată lumea sunt din nou amenințați de spectrul șomajului și grija banilor de mâine, la doar un deceniu de la criza financiară post-2008. Organizația Internațională a Muncii avertizează că 80% dintre angajați au fost într-un fel afectați de restricțiile introduse de guverne pentru limitarea pandemiei de coronavirus.

Iar semne că aceste restricții vor fi ridicate rapid nu prea se întrevăd. Este drept că unele state vorbesc de o ridicare parțială a unor restricții după Paște, dar Comisia Europeană cere statelor membre să prelungească până la 15 mai restricția temporară privind călătoriile neesențiale către UE.

Recomandarea de lectură vine din New York Times: Foști sportivi de top care acum salvează vieți