O nouă zi de consultări la Palatul Cotroceni. Președintele pare să adopte cu greu o decizie cu care toată lumea s-a obișnuit deja.

„Luni, cel târziu marți” ne-a promis Klaus Iohannis că vom ști numele noului premier. Deși toată lumea politică pare că știe acest secret al lui Polichinelle, Iohannis pare că mai vrea să păstreze o undă de mister asupra negocierilor.

De fapt, președintele a spus încă de vineri că se conturează un guvern al PNL și nu este un secret pentru nimeni că liberalii vor să-l împingă pe șeful lor, Ludovic Orban, în fruntea Guvernului. Dar președintele așteaptă probabil să vadă câtă susținere ar putea avea acesta și partidul. Curios este însă că Administrația Prezidențială nu a mai anunțat public organizarea unei noi runde de consultări, dar partidele au spus cu ce propuneri se duc la Cotroceni.

Dar surprize încă pot apărea, precum dorința unei părți a USR de a intra la guvernare, în timp ce PSD oscilează puternic de la o zi la alta: ba sunt responsabili și merg la consultări, ba nu mai merg; ba ar susține un guvern care le preia din idei, ba nu vor guvern al partidelor de opoziție.

În acest timp, Viorica Dăncilă rămâne la șefia unui guvern interimar, care își mai plătește din datoriile către primari. Dar PSD își vede susținerea din Parlament tot mai redusă, în contextul în care partidul lui Victor Ponta rămâne un aspirator de pesediști.

Aranjamentele vor continua și se vor intensifica chiar în perspectiva alegerilor de anul viitor, iar speranța că noul guvern va corecta din excesele guvernării PSD este foarte, foarte mică. Anul viitor are loc și Campionatul European de fotbal, dar nici pentru acesta nu avem mari speranțe.

Recomandarea de lectură: Retragerea americanilor face loc rușilor în Siria, din The Guardian