
Atracția cozii
Deceniile de lipsuri din perioada comunistă au lăsat urme adânci în psihologia poporului român. Iar simbolul cozii nu va dispărea prea curând.
Românii s-au înghesuit miercuri să cumpere benzină și motorină, speriați de zvonurile că prețurile vor crește brusc.
E drept că și reacția oficialilor s-a cam lăsat așteptată, dând ocazia răspândirii, via social media, a unor informații panicarde privind majorări absurde de prețuri. Degeaba a scris ministrul energiei pe Facebook că benzinarii au suficiente stocuri, oamenii formaseră deja cozile la benzinării, cu ce recipiente aveau la îndemână, cu ochii nu pe cât de pline sunt rezervoarele, ci pe ce cifre sunt afișate la pompă.
Am putut vedea apoi în toată splendoarea atât inventivitatea, cât și agresivitatea unor șoferi, dar și scenarii apocaliptice vehiculate pe Facebook alături de chemări la rațiune, iar peste toate astea a stăruit celebrul haz de necaz care îi face pe români să scoată glume de un umor nebun și din cele mai neplăcute situații.
Dar toată criza de miercuri după-amiază a arătat și cât de nepregătită este România pentru războiul hibrid care s-a intensificat în ultimele zile. A fost suficientă o singură benzinărie care a pus prețuri mult peste cele obișnuite pentru a declanșa o „psihoză”, după cum a numit-o ministrul energiei, Virgil Popescu.
La fel, și cozile de la pașapoarte au arătat atât temerile cetățenillor după atacarea Ucrainei de către Rusia, dar și că autoritățile nu au explicat foarte bine implicațiile acestui conflict. Măcar acum au promis să ia măsuri.
Dar evenimentele din ultimele săptămâni nu ne arată decât că românii, la fel ca locuitorii din întreaga Uniune Europeană, sunt total descoperiți în fața ingerințelor străine și a cazurilor de manipulare a informațiilor de care se fac vinovate cu preponderență Rusia și China, dar care pot fi o tactică atractvă pentru orice actor răuvăitor extern, după cum arată un raport al Parlamentului European.
Recomandarea zilei: Rușii se folosesc de emoji pentru a fenta cenzura, via BBC