La o lună de la alegeri, Bucureștiul are în sfârșit un primar, pe care-l așteaptă o viață grea.

Gabriela Firea s-a ținut - prin interpuși - cât a putut de scaun, dar, în cele din urmă, la o lună de la alegerile locale, Bucureștiul are un nou primar.

”Începem să construim împreună Noul București, adică să facem un oraș bun pentru oamenii cinstiți”, promite Nicușor Dan, dar misiunea lui nu va fi deloc ușoară. Chiar dacă se va ține de cuvânt, noul primar trebuie să repare tot ce au stricat predecesorii lui, iar conviețuirea USR-PLUS cu PNL în Consiliul General nu se anunță ușoară.

Clotilde Armand, în schimb, mai are de așteptat până la preluarea mandatului.

Situația e complicată și în cazul răspândirii Sars-CoV-2. Deși numărul de noi infectări e mare, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis că masca de protecție poate fi dată jos în spațiile deschise pentru fumat, mâncat sau jogging. La cât de inventiv e românul în a fenta regulile și legile, CNSU tocmai i-a oferit o poartă larg deschisă.

Prins fără mască și amendat, liderul PSD Marcel Ciolacu recunoaște că a greșit, dar acuză folosirea poliției de către Guvernul Orban în scopuri politice.

Din Franța, premierul Ludovic Orban reiterează faptul că în momentul de față nu se ia în calcul reintroducerea carantinei la nivel național din cauza COVID-19.

Omologul său austriac a evocat însă posibilitatea unui al doilea lockdown, în cazul în care numărul cazurilor de îmbolnăvire continuă să crească. Nici Angela Merkel nu e prea optimistă, cancelarul german avertizând că urmează ”luni foarte grele”.

Recomandarea de lectură a redacției: Los Angeles Times - America wakes up to politics: 2020 brings a tsunami of voting and activism