UE a prezentat miercuri un plan de decuplare de la gazele și petrolul din Rusia. Investiții enorme ar fi necesare în întreaga Uniune, în timp ce România a ratat șansa de a deveni un pol energetic regional.

Invazia Rusiei în Ucraina și, mai ales, sancțiunile aplicate Moscovei au relevat concomitent și dependența UE de importurile de energie, dar și reticența europenilor la ideea de a se decupla total de la conductele din Rusia.

Cu ceva mai multă viziune din partea liderilor săi, România ar fi putut fi într-o poziție mult mai privilegiată în aceste zile. Nu doar că România ar fi putut acum să nu mai importe „nicio moleculă de gaz” de la Gazprom, ci chiar ar fi exportat în alte state din regiune gazul extras din subsolul Mării Negre.

Dar gazul descoperit acum mai bine de un deceniu stă încă pe fundul mării, în timp ce importurile de gaze ale României din Rusia au crescut. Și cantitățile de petrol importate din Rusia sunt importante, astfel că, deși are o tradiție semnificativă în industria petrolieră și încă mai are rezerve și onshore nu doar pe fundul mării, nici România nu se poate lăuda că este independentă energetic.

Și nici nu a avut șansa de a deveni, deoarece leguitorii au dat dovadă de o lipsă totală de înțelegere economică, iar investitorii au cam renunțat (sau au fost pe punctul de a renunța) la proiectele din Marea Neagră.

Dar nici companii românești - cu excepția Romgaz - nu s-au înghesuit să scoată gazul de la mare adâncime, cum își doresc ultranaționaliștii de la AUR. Cert este că, indiferent de cât de mulți bani ar câștiga statul sau ce procent din volumele extrase ar fi vândut în România, gazul este tot pe fundul mării și, cu o unică excepție, va mai sta cel puțin alți câțiva ani acolo.

Totuși, Parlamentul a schimbat, într-un final, legea care i-a alungat pe americanii de la ExxonMobil, care și-au vândut partea din proiectul Neptun Deep către firma românească Romgaz.

Dar, în timp ce coaliția de la București vrea să folosească banii ce ar veni, eventual, dintr-un impozit pe prețurile ridicate la gaze tocmai pentru a încuraja consumul de gaz, Uniunea Europeană are cu totul alte planuri.

Comisia Europeană a prezentat un plan de investiții masive, în urma cărora UE ar deveni independentă de importurile de energie din Rusia. Dacă planul UE nu elimină totuși gazul, el se concentrează pe creșterea eficienței, pe devoltarea surselor regenerabile de energie, ca și pe găsirea unor furnizori alternativi pentru combustibilii fosili de care Europa va mai avea încă nevoie.

Cu un război la poarta sa, Europa are în față o situație complicată atât din punct de vedere social, cât și economic, iar sumele puse pe masă sunt impresionante. Va ști România să își ia o felie consistentă?

Recomandarea zilei: In Ukraine, limbs lost and lives devastated - un fotoreportaj tulburător realizat în Ucraina chiar de un fotograf AP care și-a pierdut un picior în conflictul din Afganistan.