Viorica Dăncilă pornește la luptă. Dar bătălia politică nu este despre competențe (a fost vreodată?), ci despre cromozomii X și Y.

Premierul Viorica Dăncilă se crede Mesia. În fața tuturor criticilor - și ale opozanților, și ale foștilor aliați, și ale unor analiști - Viorica Dăncilă crede că menirea ei pe acest Pământ este să-și ducă mandatul la capăt. De fapt, premierul nici nu consideră că sunt critici, ci jigniri, iar când îi lipsesc argumentele, apelează la argumentul suprem - faptul că e femeie.

„Dacă toți acești oameni politici care conduc acest stat și care au putere în partidele lor se poziționează împotriva unui singur om, înseamnă că eu de partea mea trebuie să am românii, femeile din această țară, toți oamenii de bine care nu vor mai accepta vreodată astfel de cuvinte și comportamente și care vor echilibru consens și oameni responsabili în funcțiile de conducere ale statului”, a susținut Viorica Dăncilă miercuri seară.

Cu alte cuvinte, Viorica Dăncilă consideră că nu din cauza lipsei de competență este criticată, ci pentru că ar fi femeie. Și astfel, ea a înțeles că trebuie să se lupte „cu toți acești bărbați de stat ai României”. Și, bineînțeles, în opinia premierului, toți acești bărbați de stat „nu au înțeles că lupta politică este pe proiecte, și nu pe cine țipă sau jignește mai tare”.

În opinia Vioricăi Dăncilă, refuzul președintelui de a numi miniștri nepregătiți sau care amenință parcursul european al României este un „sabotaj”, decizia liderului ALDE de a ieși de la guvernare este o „lașitate”, dar și Klaus Iohannis și Călin Popescu Tăriceanu au dovedit un comportament „imatur și egoist”.

Reacția premierului a venit după ce Iohannis a respins propunerile de remaniere a Guvernului, trimițând PSD să obțină sprijin în Parlament. Acest sprijin va fi greu de obținut de către Dăncilă, în contextul în care Tăriceanu i-a transmis sec: „Dragă Viorica, ți-am oferit repetat sprijinul meu pentru a merge în Parlament ca să facem un Guvern mai bun. L-ai refuzat. Vei veni acum în Parlament trimisă de dl Iohannis. Fără mine..”.

ALDE are acum o alianță cu Pro România, dar Ponta pare, totuși, dornic să colaboreze cu social-democrații, deși a spus că nu se va întoarce în PSD.

Dar efectele ruperii alianței dintre ALDE și PSD încep să se vadă deja. Avocatul Poporului, Renate Weber (numită de ALDE), a sesizat miercuri Curtea Constituțională cu privire la Ordonanța de urgență privind Codul Administrativ, act normativ promovat puternic de PSD. Și în Parlament, acte normative adoptate fără probleme de actuala coaliție sunt acum rejudecate: Camera Deputaților a respins legea grațierii, dar a amânat abrogarea recursului compensatoriu.

Însă criza politică din România pare o copilărie pe lângă cea din Marea Britanie. Cu două luni înainte de Brexit, premierul Boris Johnson a cerut, și Regina Elisabeta a II-a a aprobat, suspendarea Parlamentului pentru cinci săptămâni. Se pare că Johnson nu vrea să fie împiedicat să scoată Marea Britanie din UE pe 31 octombrie, chiar și fără un acord de retragere.

În schimb, politicienii din Italia par să fi găsit o soluție pentru a depăși criza guvernamentală pe care o traversează de câteva săptămâni. Giuseppe Conte ar putea primi un nou mandat de premier, dar negocierile dintre democrații italienii și populiștii din Mișcarea 5 Stele sunt departe de a fi încheiate.

În plus, după cum remarcă și autorul recomandării de lectură de astăzi (din The Atlantic), și noua coaliție ar putea fi de scurtă durată.