Comisarul european Thierry Breton face un turneu prin statele est-europene unde rata de vaccinare e scăzută. Comisia Europeană îi transmite lui Marcel Ciolacu faptul că PNRR nu se renegociază când și cum vrea liderul PSD.

Comisarul european pentru Piața Internă, Thierry Breton, s-a aflat joi la București - de unde a plecat spre Sofia și Bratislava - pentru a discuta cu președintele Klaus Iohannis și alți oficiali „în mod special despre situația îngrijorătoare generată de COVID-19”. Rata scăzută de vaccinare pune sănătatea cetățenilor români și reprezintă ”o barieră în calea redresării depline a României și a Uniunii Europene în ansamblu”, a spus comisarul european înainte de întâlnirile cu oficialii români. 

Într-o conferință de presă, flancat de Raed Arafat și Valeriu Gheorghiță, Breton a pledat pentru votarea certificatului verde. Acesta și vaccinarea sunt principalele instrumente pentru combaterea pandemiei, a reamintit comisarul european.

Votarea certificatului verde e tergiversată în Camera Deputaților, după ce Senatul a respins proiectul de lege. Un deputat liberal de Buzău a publicat un mesaj de amenințare primit în legătură cu votul: ”Ai grijă cum votezi legat de certificatul verde. Îți dăm foc și ție, și familiei dacă trece. Orice acțiune e justificată. Suntem în legitimă apărare”. El susține și că alți parlamentari liberali au primit mesaje de amenințare.

Ignorând pandemia, politicienii români se luptă pe mize mici, ca în curtea școlii. Ciucă și Ciolacu au promis că până joia viitoare vom avea guvern. Până atunci mai au de împărțit funcții.

Cearta lor a provocat iritarea Principesei Margareta, altfel destul de reținută în a se pronunța pe subiecte politice. Nici Comisia Europeană nu mai are răbdare și transmite că un stat membru poate solicita modificarea Planului Național de Redresare și Reziliență numai în cazuri excepționale, precum dezastrele naturale de dimensiuni istorice.

Recomandarea de lectură a redacției: Spiegel Online - New Details Shed Light on Lukashenko's Human Trafficking Network