DNA vrea să recupereze prejudiciul din dosarul Tel Drum și a pus sechestru și poprire pe averea lui Liviu Dragnea până la 127,5 milioane de lei. Consilierul șefului PSD în materie de bugete și taxe, Darius Vâlcov, ar fi strâns o avere din nunți.

Procurorii anticorupție au pus sechestru pe averile suspecților din dosarul Tel Drum, inclusiv pe bunurile liderului PSD Liviu Dragnea, vrând să se asigure că prejudiciul, calculat la 20 de milioane de euro (fonduri europene fraudate) şi 30 de milioane de lei (prejudiciu provenit din abuz în serviciu), va fi recuperat.

În cazul lui Liviu Dragnea - care are o impresionantă carieră de bugetar, fără slujbe în mediul privat -  DNA a pus sechestru asigurător și poprire asigurătorie de 127.547.366,34 lei asupra tuturor bunurilor mobile și imobile, acțiunilor și părților sociale deținute de acesta, sumelor de bani din conturile bancare, precum și asupra sumelor de bani datorate acestuia cu orice titlu, de către terțe persoane, inclusiv sumele datorate cu titlu de chirie. Sechestru asigurator a fost instituit şi în cazul lui Florea Neda, reprezentant al Tel Drum, Mugur Băţăuş, Marin Predescu şi Victor Piperea, funcționari în cadrul Consiliului Județean Teleorman la data faptelor.

În dosarul Tel Drum, șeful PSD este acuzat de constituire de grup infracțional organizat, fraudă cu fonduri europene, dar și abuz în serviciu.

Darius Vâlcov, consilierul lui Dragnea, este și el acuzat și trimis în judecată pentru spălare de bani și trafic de influență, dar tatăl fostului primar de Slatina și ministru de finanțe, precum și fosta soție au încercat să justifice măcar o parte din averea pe care Vâlcov, ca bugetar, nu ar fi avut cum să o acumuleze. Astfel, Dumitru Vâlcov a spus că le-a dat nepoților lingouri de aur cadou și că a plătit și nunta fiului său, în timp ce Lavinia Șandru a povestit ce sume importante de bani au strâns cu ocazia nunților (fiindcă s-au serbat în trei localități) și botezului și cum o parte dintre aceștia s-au și regăsit în declarația ei de avere de parlamentar.

Dragnea și Vâlcov sunt exponenți ai unui sistem bugetar în care se arată că, iată, poți strânge sume amețitoare de bani, dar procurorii consideră că averile nu au fost acumulate pe cale legală. Este, probabil, doar unul dintre motivele pentru care PSD încearcă să pună botniță justiției, sau, după cum ceva mai politicos spune Consiliul Superior a Magistraturii, „promovează soluții necorespunzătoare în aspecte esențiale pentru sistemul judiciar, cu profund impact negativ asupra funcționării normale a acestuia”. Practic, CSM spune că proiectele de modificare a legilor justiției prezintă „vicii grave de fond”, în motivarea avizului negativ dat acestora.

Despre responsabilitatea activității politicienilor însă nu vorbește nimeni, iar vinovații sunt mereu alții. De „bâlba” - să-i spunem politicos - cu adoptarea achiziției rachetelor Patriot este vinovat SPP, nu parlamentarii care nu au verificat ordinea de zi; șeful Consiliului Concurenței spune că scumpirile produselor alimentare ar putea fi cauzate chiar de creșterea deficitului bugetar, dar ministrul Petre Daea consideră că doar comercianții sunt de vină; leul a atins ieri un nou minim istoric, dar guvernanții nu-și văd nicio vină, ba nu ne-am mira să scoată din nou băncile vinovate. Să nu ne mirăm deci că la incapacitatea de a construi și păstra, ce să mai vorbim de a atrage noi talente suntem depășiți doar de Mongolia și Venezuela.

Ce dovadă mai clară a lipsei de viziune sau chiar incompetenței administrației de stat dacă am putea lua lecții de e-guvernare chiar de la Republica Moldova, în timp ce ne mândrim cu industria IT din țară? #BST