Poziția politică a celui de-al doilea om în stat în carul coaliției de guvernare a fost șubrezită serios în doar câteva ore.

Miercuri dimineață, Călin Popescu Tăriceanu se putea considera un om politic (aproape) împlinit - fost premier, președinte al Senatului, și posibil președinte interimar în cazul unei încercări de suspendare a lui Klaus Iohannis, cel mai probabil viitor candidat la președinție din partea coaliției PSD-ALDE.

Poziția lui Tăriceanu în duetul format cu șeful PSD, Liviu Dragnea, era mai solidă decât ar arăta-o scorurile obținute de cele două partide în alegeri (ALDE și-a permis chiar miercuri să voteze alături de opoziție, împotriva PSD), pe fondul „circumstanțelor penale”. Dragnea este condamnat definitiv într-un caz, condamnat în primă instanță în al doilea - al cărui recurs se judecă deja, și are o „valiză” deasupra capului, în dosarul Tel Drum. Tăriceanu, în schimb, părea eliberat de presiuni, după o achitare, în primă instanță, în procesul în care a fost acuzat de „mărturie mincinoasă”.

Dar spre seară rolurile s-au schimbat. Curtea Constituțională i-a livrat lui Dragnea o decizie care îl scapă de grija procesului pentru câteva luni, ba chiar i-ar putea rezolva și alte belele, cum ar fi condamnarea cea definitivă, în timp ce DNA a cerut anchetarea lui Tăriceanu, pentru luare de mită.

Sigur că tergiversarea procesului la Înalta Curte nu înseamnă automat și achitarea lui Dragnea - deși s-ar putea alege cu un complet de judecători mai îngăduitori - și probabil Senatul va bloca anchetarea șefului său, prin neridicarea imunității, așa cum cere DNA, dar Tăriceanu va pierde, cel mai probabil, ascendentul moral pe care îl avea asupra liderului PSD, iar poziția lui Dragnea în partid va fi mult întărită, acum că a și scăpat de unii dizidenți, iar alții au pus botul pe labe.

Sigur că decizia Curții Constituționale va genera rapid controverse, dar ea (ca toate deciziile CCR) trebuie aplicată imediat și îi oferă și ministrului Tudorel Toader o gură de aer după ce încurcătura cu cei doi Lazăr îi spulberase poleiala de profesionist al justiției.

În același timp, imaginea României în UE nu va avea șanse să se îmbunătățească cu toate acțiunile promovate de ministrul Victor Negrescu la Bruxelles. Mai bine am întoarce ochii spre Grecia pentru a prelua idei privind promovarea noilor tehnologii în agricultură, pentru a ne mai spăla din rușinea de a fi catalogați drept un stat care nu prea respectă statul de drept. #AGRI

Și totuși România nu este singura țară în care politicul intră cu bocancii în domeniul justiției. Se întâmplă și la Case (Albe) mai mari.

Recomandarea de lectură: Ce efecte va avea înlocuirea procurorului general (care a demisionat la cererea lui Donald Trump) asupra anchetei care îl vizează pe președinte? - din The Atlantic