România pare a nu avea nicio minimă strategie, iar toate măsurile anunțate sunt mai degrabă mici reparații decât semnele unui proces major de reconstrucție.

Cazul Caracal a scos la iveală o mulțime de disfuncționalități din rândul societății românești și a autorităților publice, în special. Dar, în loc să se avânte la un efort major de refacere a încrederii în autorități și de eficientizare a statului, Guvernul apelează la mici cârpeli.

Premierul Viorica Dăncilă i-a solicitat ministrului justiției, Ana Birchall, să finalizeze „urgent” analiza care vizează legislația penală în cazul infracțiunilor grave și foarte grave, uitând că tot PSD a promovat legislație, precum recursul compensatoriu, care a dus la eliberarea multor deținuți, inclusiv a unora care au comis infracțiuni grave.

Pare-se că doamna ministru Birchall s-a mișcat neașteptat de repede, deoarece doar câteva ore mai târziu Viorica Dăncilă anunța că Guvernul va da o ordonanță de urgență care să prevadă închisoare pe viață pentru criminali, violatori și pedofili. Din nou, doamna prim-ministru uită că PSD este partidul care le plângea de milă infractorilor, și nu victimelor, și că în urmă cu doar vreo două luni chiar ea promitea că Guvernul nu va mai interveni în justiție. 

Guvernul vrea să repare și disfuncționalitățile din sistemul 112, iar Raed Arafat a prezentat 14 propuneri. Sistemul 112 nu este perfect, dar nu se poate comunica populației că sistemul 112 este neperformant deoarece ar fi incorect, iar zilnic se primesc mii de apeluri și mare parte a lor, dacă nu chiar toate, sunt tratate corespunzător, a precizat Arafat.

Cazul Caracal, cu toate implicațiile sale profunde, ne dezvăluie cât de grav este dezastrul provocat statului și cetățenilor săi de politica falimentară a partidului aflat în prezent la guvernare, a afirmat președintele Klaus Iohannis, într-un discurs electoral. Dar și Iohannis uită că a cauționat trei guverne PSD și că în primul său mandat s-a remarcat mai degrabă prin absență decât printr-o remarcabilă inițiativă.

Dar PNL, care îl girează pe Iohannis pentru un al doilea mandat, are propriul său panaceu - Rareș Bogdan. După ce l-au pus șef de listă la europarlamentare, liberalii l-au promovat „la excepțional”, numindu-l prim-vicepreședinte al partidului.

PSD încearcă să cârpească și relația șubredă cu partenerul de coaliție, ALDE. După ce ministrul finanțelor a susținut că rectificarea e gata și că îngrijorările ALDE sunt fără temei, Guvernul a decis să amâne adoptarea pentru săptămâna viitoare și „să mai analizeze în detaliu fiecare aspect” din proiect.

Interesant este că și Italia se confruntă cu perspectiva ruperii coaliției de guvernare, chiar în miezul vacanței de vară.

Recomandarea de lectură este o investigație The Guardian despre copiii chinezi care produc electronicele pe care le utilizăm în casele noastre.