Șeful statului a făcut luni o acțiune de PR mai puțin obișnuită pentru el. Pare că a reușit, dacă ne luăm după reacția plină de țâfnă a primarului Capitalei.

Klaus Iohannis s-a plimbat luni seara cu bicicleta în București, de la reședința sa până în Parcul Herăstrău, nu înainte ca jurnaliștii să fie anunțați pentru a-l putea filma/fotografia și pentru a-i pune întrebări.

După ce a criticat traficul infernal din Capitală, președintele a răspuns și la întrebări, precum cea privind mutarea Ambasadei din Israel, și a anunțat că va fi mediator între Guvern și BNR.

Acțiunea de PR gândită la Cotroceni a avut succes, dată fiind reacția țâfnoasă și cu parfum de invidie a Gabrielei Firea.

”Apreciez că folosește bicicleta, sper că nu doar în acest scop, de a se întâlni cu presa la Arcul de Triumf, pentru că și eu, și familia mea folosim bicicleta”, a sărit imediat primarul Capitalei, care a făcut referire și la ”visul său secret”: ”Domnul președinte și-ar dori un schimb de job-uri, să vină la Primărie iar eu la Președinție”.

Conflictul dintre cele două ramuri ale executivului s-a adâncit luni, după ce Guvernul a trimis la CCR sesizarea privind decizia președintelui de a nu accepta revocarea șefei DNA.

Corupția a ajuns și în sânul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. În scandal e implicat - cum altfel? - și un român. Liberalul Cezar Preda e acuzat că, în calitate de raportor privind situația din Azerbaidjan, s-a dedat la caviar. Bineînțeles că politicianul român neagă acuzațiile, dar există un raport cu foarte multe date împotriva sa și a altor membri ai APCE.

Comisia Europeană a venit cu un set de propuneri pentru a garanta un nivel ridicat de protecție persoanelor care denunță încălcări ale dreptului Uniunii. Executivul de la Bruxelles încurajează statele membre să depășească standardele minime prezentate și să creeze, pe baza acelorași principii, cadre cuprinzătoare pentru protecția denunțătorilor de nereguli. De văzut cum va proceda România.

Un bucureștean, absolvent de Cibernetică, și-a făcut o casă de vacanță la Breaza. De aici până la profitul din creșterea găinilor a fost doar un pas. #AGRI

Recomandarea de lectură a redacției: Der Spiegel - Germany's Incredibly Shrinking Role on the World Stage.