Politicienii se ceartă pe tema stării de alertă, încercând să convingă publicul că este sau nu nevoie de supraveghere în timp de pandemie, dar interesul cetățenilor pare a fi cu totul altul, dat fiind că doi din trei români sunt afectați de corupție.

Disputele pe tema stării de alertă nu mai contenesc - opoziția declară că nu este convinsă că ar mai fi nevoie de o prelungire, guvernul susține că are nevoie de pârghii în cazul în care lucrurile o iau razna din nou.

Ludovic Orban se roagă de parlamentari să-i mai dea măcar o lună și l-a trimis pe Raed Arafat la Parlament să-i convingă pe liderii politici de necesitatea menținerii stării de alertă. De cealaltă parte, PSD - prin Marcel Ciolacu - se declară neconvins de motivele invocate de guvern, dar spune că va discuta cu Orban.

Premierul face în schimb afirmații pe care nu le poate dovedi, iar toată disputa privind restricțiile s-a transformat - ca de prea multe ori - într-un circ politicianist, cu lovituri ieftine.

Dar, ocupați cu circul, politicienii pierd, ca de obicei, contextul general. Iar lucrurile nu arată încurajator pentru România.

România nu mai îndeplinește nici măcar unul dintre cele patru criterii economice pentru aderarea la euro, deși obiectivul oficial este încă înlocuirea leului cu euro în 2024. Inevitabil, PSD va pune asta în cârca guvernului liberal, deși deteriorarea indicatorilor a avut loc în principal în cei trei ani precedenți, sub guvernele social-democrate.

În același timp, PSD vrea să ia guvernului una dintre căile firești de a face rost de bani la bugetul vlăguit de zecile de măsuri populiste adoptate în ultimii ani, cu largul concurs al politicienilor din toate partidele: Parlamentul a adoptat o lege care interzice orice privatizare timp de doi ani.

Și în tot acest zgomot de fond, ca de obicei, ce se întâmplă cu adevărat în țară trece în plan secund. Iar realitatea arată că jumătate dintre români consideră că în ultimii trei ani nivelul corupției a crescut, iar doi din trei spun că sunt afectați de corupție în viața cotidiană.

În același timp, viața românilor este afectată și de dezinformare, iar UE și-a făcut în sfârșit curaj să acuze și China, nu doar Rusia, de împrăștierea de știri false în timpul pandemiei de coronavirus.

Și dacă tot vine vorba de coronavirus - și de necesitatea (sau nu) de a menține starea de alertă - vă recomandăm azi să vedeți cum este viața la terapie intensivă pentru bolnavii de COVID-19, într-un excelent reportaj realizat de colegii din Republica Moldova.