Ludovic Orban a fost desemnat de președintele Klaus Iohannis să formeze un nou guvern, dar liderul PNL nu beneficiază de sprijinul celor care l-au ajutat să demită în Parlament Cabinetul Dăncilă.

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe liderul PNL, Ludovic Orban, să formeze guvernul, trasându-i acestuia o sarcină foarte dificilă: un nou executiv instalat urgent, pentru a putea organiza alegerile prezidențiale, elabora proiectul de buget pe 2020 și închiderea bugetului pe 2019.

Premierul desemnat a prezentat o serie de măsuri pe care le va lua Cabinetul său dacă va primi votul de învestitură al Parlamentului, precum reducerea numărului de ministere, readucerea competenței și profesionalismului în funcționarea instituțiilor publice sau digitalizarea administrației pentru a crește calitatea serviciilor către cetățeni. 

Dar drumul până la Palatul Victoria e unul lung. Partidele care au ajutat PNL să răstoarne Guvernul Dăncilă fie nu vor la guvernare, fie pun condiții pentru a-i sprijini pe liberali.

USR nu vrea să se uzeze la guvernare, așa că-i lasă singuri pe liberali și impune condiții pentru un vot în Parlament, condiții ce sunt însă de competența Legislativului.

Liderul Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, spune că parlamentarii PSD nu vor participa la ședința de plen, dacă opoziția nu va avea cvorum, în timp ce Viorica Dăncilă anunță apocalipsa în cazul venirii la putere a dreptei. Dar e generoasă: dacă trece Guvernul Orban, PSD nu se va opune niciunei măsuri care ar aduce beneficii românilor.

Generoasă e și cu apropiații: pe purtătorul de cuvânt al Guvernului îl trimite consul general la Shanghai, iar pe fosta eurodeputată Gabriela Zoană o numește secretar de stat la Ministerul Justiției. 

Că tot am ajuns la Justiție, și aici se dă o bătălie cruntă în jurul Secției de anchetare a magistraților. Lia Savonea a eșuat pentru a șaptea oară în încercarea de a o valida pe Adina Florea la conducerea Secției, ea lovindu-se de opoziția fermă a ministrului justiției.

Nici europenii nu se plictisesc zilelea acestea: se apropie deadline-ul pentru Brexit, așa că negocierile privind ajungerea la un acord s-au intensificat. Nu și speranțele.

Recomandarea de lectură a redacției: BBC Online - The surprising story of Athens' offbeat architecture