Guvernul s-a remarcat în perioada stării de urgență nu atât prin rapiditatea intervențiilor, cât prin neglijența legiferării.

Decizia Curții Constituționale privind amenzile, care distruge practic una din puținele „realizări” ale guvernului din ultimele săptămâni, a subliniat extrema neglijență în procesul de legiferare din timpul stării de urgență.

Într-o perioadă în care toată lumea avea nevoie de claritate, ordine și o predictibilitate cât de cât, guvernanții ne-au oferit bâlbă după bâlbă și o dezorganizare de zile mari.

E suficient să analizezi declarațiile din ultimele zile pe tema relaxării măsurilor de distanțare socială și oricine își va da seama că, deseori, în guvernul Orban nu știe dreapta ce face stânga. Ba se deschid restaurantele, ba nu se deschid; se deschid hotelurile, dar nu putem pleca din localitate; ba, de fapt, putem pleca din localitate, depinde în gura cui te uiți.

Apoi, ne amintim de ordonanțele militare care au avut nevoie de o altă ordonanță pentru a le corecta, de interdicția exporturilor de biscuiți ridicată după doar o săptămână sau de anunțarea unor măsuri, precum șomajul tehnic la bugetari, ca fiind practic luate, pentru ca două zile mai târziu să fim asigurați că nici nu se pune problema, ba chiar e nevoie de toți angajații de la stat. Despre comunicarea deficitară a pompos-intitulatului Grup de Comunicare Strategică nici nu mai are rost să comentăm. 

Da, Curtea Constituțională bate un ultim cui în coșciug, dar Guvernul, de fapt, nu doar că și l-a făcut singur, dar îl și coborâse în groapă.

Acum, autoritățile se pot trezi sufocate de un val de procese, dacă nu iau o măsură logică, sugerată de specialiști, de amnistiere a tuturor amenzilor. Reacția inițială a Guvernului nu arată însă că la vârful Executivului cineva realizează că o mare parte din problemă e în propria ogradă, nu în tendința CCR de a face pe plac PSD.

Dar PNL pare deocamdată sfâșiat de dorința de a face pe plac cât mai multor alegători - căci suntem încă în an electoral. Dovada cea mai clară este menținerea vie a ideii de majorare a pensiilor, în pofida a tot ce susțin analiștii fiscali, ba chiar și bunul simț economic.

Nu-i de mirare că UE se așteaptă ca economia României să arate mult mai rău decât își imaginează guvernanții noștri. Comisia Europeană vede o recesiune mult mai severă și o explozie a deficitului bugetar în România, în timp ce ministrul Florin Cîțu crede că poate ține în frâu căderea.

Rămâne de văzut dacă nu cumva chiar PNL își va lua o „amendă” la urne, după toate deficiențele arătate în ultimele luni.

Guvernul ar putea învăța câte ceva din recomandarea zilei: Cum își dezvoltă China influența globală, din The Atlantic.