Viorica Vasilica Dăncilă a dat stâlcit un cuvânt care pe unii îi ține în viață. Acum realizăm că nici nu contează cine e premier, creșterea economică e aproape naturală. În schimb, Comisia Europeană ne vede contrareformele.

Premierul Viorica Dăncilă pare că nu are niciodată toate cuvintele la ea, de aceea folosește niște foi pe care are înșirate nu niște idei, ci tot discursul, inclusiv salutul celorlalți.

Scris cu font mare, pentru că premierul dă des pagina, discursul este ușor de citit, în condițiile în care, pentru impresie, mai ridică și privirea către audiență, pentru impresie artistică.

Nu știm cine îi scrie discursul premierului Viorica Dăncilă. Dacă își scrie personal ce are de spus în public, atunci e de toată jena să nu știi cum se numește acea componentă a sângelui, vitală pentru unele persoane, care așteaptă ajutor pentru a mai trăi.

Dacă însă îi scrie vreun subaltern discursul, după ce i-a scris de șase ori „imunoglobină” în discurs, ne închipuim că viață bună și lungă în guvern nu mai are.

În ambele cazuri, premierul a dovedit că habar nu are că există în această lume cuvântul imunoglobulină. Pentru că dacă l-a scris ea cu mâna ei și l-a citit apoi sau a citit ce i-au scris alții, e aceeași dovadă de neștiință.

Există și o a treia variantă, dar care nu o absolvă de vină: cuvântul imunoglobulină era scris bine în discurs, dar citirea nu a mers.

Tot pe lângă guvern: ministrul Justiției, Tudorel Toader, pare să nu aprecieze activitatea procurorilor. El nu a binevoit să meargă la bilanțul Parchetului General, adică al procurorilor din întreaga țară. Comportamentul de grupa mijlocie de la grădiniță l-a ținut în birou pe Toader.

De la televizor a aflat că președintele României a demontat o idee ce părea un adevăr absolut la televiziunile de partid: procurorii își desfășoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiției, și nu în subordinea acestuia.

În schimb, Institutul Național de Statistică a confirmat miercuri estimarea privind creșterea de 7% a produsului intern brut din 2017 față de anul anterior, cel mai mare avans din 2008 până în prezent. 

Economia românească riscă, însă, o „aterizare dură” în absența reformelor structurale și a consolidării fiscale, avertizează Comisia Europeană în cel mai recent raport de țară pentru România.

Comisia Europeană a remarcat că economia a crescut puternic în ultima perioadă, dar creșterea a fost alimentată în principal de consumul populației, în timp ce investițiile au rămas la un nivel modest.

Unele reforme structurale au fost inversate în 2017, iar altele au fost amânate. Progresele înregistrate în lupta anticorupție au fost din nou puse în pericol”, se arată în documentul publicat miercuri.

Monica Macovei a demisionat din Alianța Conservatorilor și Reformiștilor Europeni din cauza lui Victor Ponta și Recep Erdogan. Primul e invitat de ACRE să vorbească la Bruxelles în cadrul unui eveniment, iar partidul celui de-al doilea face parte din ACRE. #PE

Recomandare de lectură: Ponturi pentru supraviețuire a celor care fac parte din generația „online” - BBC.