CETA intră în vigoare. Ce câștigă România de pe urma acordului cu Canada? Va lansa Coreea de Nord mai multe rachete după discursul lui Trump? Cum funcționează sistemul electoral din Germania?

Acordul economic și comercial cuprinzător (CETA) dintre Uniunea Europeană și Canada a intrat în vigoare cu titlu provizoriu, până când va fi ratificat de toate statele membre. Pe lângă avantajul evident al eliminării vizelor, negociat înainte ca România să-și dea acordul asupra semnării CETA, tratatul cu Canada are și importante beneficii economice: de la eliminarea taxelor vamale la aproape toate bunurile pe care le exportăm către statul nord-american până la încurajarea investițiilor între cele două țări. #PE

Regimul lui Kim Jong-un le-a tot spus nord-coreenilor că SUA vor să le distrugă țara. Acum, ei au auzit acest mesaj dintr-o altă sursă: chiar de la președintele american. În primul său discurs la Națiunile Unite, președintele american, Donald Trump, a amenințat că "va distruge total Coreea de Nord”. Cum va reacționa țara condusă de Kim Jong-un?

Premierul britanic Theresa May le-a prezentat membrilor Cabinetului discursul pe care îl va susține mâine, într-o ședință în care au discutat posibilitatea unei perioade de tranziție de până la doi ani după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Theresa May ar urma să facă o ofertă „deschisă și generoasă” liderilor UE în încercarea de a debloca negocierile purtate cu Comisia Europeană pe tema divorțului.

Germanii se duc duminică la urne pentru a-și alege reprezentanții în Parlament. Sondajele arată un câștigător clar: CDU, partidul cancelarului Angela Merkel. Singura necunoscută - partenerul de guvernare. Germania are un sistem de vot destul de complex pentru alegerea membrilor Bundestagului și ai Camerei Inferioare (Bundesrat) a Parlamentului. Sistemul, o combinație între vot pe liste și vot uninominal, a fost conceput pentru a apăra Germania de greșelile electorale din trecut. Cum arată el, mai exact?

Înapoi la ceea ce privește România, președintele Klaus Iohannis a afirmat, în cadrul discursului său la Națiunile Unite că educația și prosperitatea sunt cele mai eficiente căi de prevenire a instabilității și crizelor. În plus, în contextul creșterii violenței și a dezinformării, România este convinsă că doar prin educație de calitate pot fi contracarate tendințele extremiste cu care se confruntă astăzi tinerii noștri.

#RecomandareDeLectură România riscă sancțiuni financiare pentru că nu a transpus în legislația internă normele europene pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și a terorismului. O directivă aprobată de Parlamentul și Consiliul Uniunii Europene pe 5 iunie 2015 trebuia aplicată și în România până pe 26 iunie 2017. Mai multe pe Rise Project.