Cu câteva zile înainte de alegeri, România pare tot mai departe de unitatea mult-dorită de unii actori politici pentru a avansa proiectele naționale. De fapt, pare că faliile nu au fost niciodată mai adânci ca în aceste zile.

Guvernul român este tot pe minus cu trei miniștri. Dialogul dintre premier și președinte este sublim, dar lipsește aproape cu desăvârșire. Viorica Dăncilă spune că nu a putut să-l contacteze pe Klaus Iohannis pentru a discuta de propunerile de miniștri. Iohannis crede că PSD nu a înțeles din prima că nu este de acord cu propunerile sale și le-a dat și în scris refuzul. Vom vedea în câteva zile dacă motivarea este legală, din acțiunile PSD.

În același timp, Viorica Dăncilă a dat și un prim răspuns scrisorii trimise de Frans Timmermans. Deocamdată, presei autohtone. Dar premierul urmează să-i scrie și prim-vicepreședintelui Comisiei, pentru a-i transmite că avertismentul primit săptămâna trecută „i se pare nepotrivit”. PSD tot insistă că intenția Comisiei de a penaliza România pentru încălcările statului de drept este un demers electoral, fără a explica însă cum se face că Timmermans este candidatul socialiștilor, familie europeană din care PSD este - încă - parte.

Apropo de alegeri, fostul ministru delegat pentru afaceri europene Victor Negrescu, candidat pe lista PSD pentru europarlamentare, explică care este rolul Parlamentului European în UE și de ce este important ca alegătorii să voteze în alegerile de pe 26 mai. #Time2Vote

Iar dacă nu vă conving neapărat candidații autohtoni, puteți decide în funcție de ce propun familiile europene din care aceștia fac parte sau de care sunt apropiați. Miercuri seară a avut loc singura dezbatere cu toții candidații ce aspiră la poziția de viitor șef al Comisiei Europene: ce au avut de spus candidații „cap de listă”.

Votul pentru Parlamentul European va avea loc în același timp cu referendumul pentru justiție convocat de Klaus Iohannis. Biroul Electoral Central a complicat puțin procesul de votare - vor fi trei urne, dar buletinele pot fi introduse în oricare dintre acestea fără a atrage nulitatea votului. Totuși, mai mulți alegători ar putea fi puși în încurcătură așa cum chiar președintele Iohannis s-a încurcat în propriile lui întrebări.

Una peste alta, situația din România nu pare încă la fel de serioasă ca în Republica Moldova, unde blocajul politic pare fără soluție, după ce Curtea Constituțională i-a transmis președintelui Igor Dodon că nu poate desemna un premier până când Parlamentul nu are organele de conducere funcționale.

Recomandarea de lectură: Trump se pregătește de un nou război al tarifelor, vizate fiind importurile de mașini din UE și Japonia.