Chiar în zilele în care PSD pregătește mazilirea propriului premier, Curtea Constituțională îi oferă lui Liviu Dragnea variante prin care ar putea depăși obstacolul legal din calea visului de a fi șef la Palatul Victoria.

Miercuri, Parlamentul votează în premieră o moțiune de cenzură depusă de un partid care a câștigat alegerile împotriva propriului guvern. Negocierile de culise au fost foarte intense în aceste zile și au creat și defectori, dar și nemulțumiri majore în rândul social-democraților, unii dintre membrii PSD fiind revoltați de concesiile oferite de Dragnea celor de la UDMR pentru sprijinirea moțiunii.

Scandalul dintre Dragnea și premierul Sorin Grindeanu a provocat haos în Parlament, dar, în final, se pare că înțelegerea PSD-ALDE-UDMR nu mai stă în picioare, iar parlamentarii UDMR vor vota chiar cum le dictează conștiința, și coaliția de guvernământ nu este încă sigură că are un număr suficient de voturi pentru a-l dărâma pe premier.

Dacă însă le reușește, Liviu Dragnea se va vedea și mai aproape de visul de a deveni el premierul României, mai ales că unii judecători de la Curtea Constituțională tocmai i-au arătat cum ar putea trece bariera legală. Condamnat definitiv în dosarul Referendumul, liderul PSD nu poate face parte din Guvern din cauza prevederilor Legii 90/2001, cea care prevede că o persoană care a suferit condamnări penale nu poate ocupa funcția de ministru.

Judecătorii CCR Valer Dorneanu, Marian Enache și Simona-Maya Teodoroiu susțin însă că o condamnare nu poate să îi interzică pe viață unei persoane să acceadă în funcții din guvernul României și ar fi vrut să admită excepția de neconstituționalitate ridicată în favoarea lui Liviu Dragnea. Ei arată că o amnistie, dezincriminarea faptei sau o reabilitare ar putea să elimine acea restricție din legea de funcționare a Guvernului.

Și dacă mai era nevoie de motive pentru care PSD să continue lupta cu justiția, ziua de marți a mai adus două: pe de-o parte, favoritul lui Dragnea, fostul ministru și primar Darius Vâlcov, este acuzat într-un nou dosar de corupție, iar pe de altă parte un alt celebru pesedist, Șerban Mihăilescu - mai cunoscut drept Miky Șpagă - este acum acuzat de mărturie mincinoasă în dosarul în care șeful ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, este judecat pentru aceeași infracțiune.

Ce pierde România din cauza circului politic din ultima săptămână? Doar două exemple: moneda națională se depreciază, ajungând la minimul ultimilor cinci ani față de euro, și riscăm să ieșim din cursa pentru atragerea Agenției Europene a Medicamentului, care se va reloca din Londra din cauza Brexit. (#PE)

Recomandarea de lectură: o analiză despre cauzele politice care au dus la incendiul devastator din vestul Londrei.