Cronica săptămânii: De 50 de bani speranță
”Ciucă, fă-te că lucrezi!”. Guvernul se preface interesat de scumpiri și le aruncă în față românilor o compensare de 50 de bani la litru, timp de trei luni. Dintre aceștia, 25 de bani sunt suportați de la buget.
După discuții peste discuții privind scumpirile din ultima perioadă, Guvernul a venit joi cu o măsură care nu-i ajută prea mult pe români. Nici experții, nici șoferii nu cred că această compensare de 50 de bani la un litru, timp de trei luni, va fi de ajutor cuiva. Pe rețelele de socializare, glumele amare au curs râuri-râuri.
Nici măcar social-democrații nu sunt prea încântați.
Doar premierul Nicolae Ciucă e mulțumit de soluția ”optimă”, care protejează cetățenii, firmele și economia de creșterea prețurilor la combustibili. Mesajul a fost transmis pe Facebook, premierul refuzând să discute cu jurnaliștii, după ce a citit greoi - ca de obicei - de pe foi.
Probabil e satisfăcut și de faptul că - potrivit G4Media - un judecător promovat de liberali în funcții guvernamentale a anulat toate sesizările de plagiat depuse la CNATDCU în cazul doctoratului său. Dacă decizia va fi menținută, nu va mai exista un caz Ciucă pe masa instituției care verifică plagiatele.
Parlamentarii s-au ”remarcat” și ei săptămâna aceasta.
Au votat fără niciun sughiț un vicepreședinte la ANRE caracterizat dreptul ”omul Gazprom” în telegramele Wikileaks.
Dacă în 2019 respingea numirea lui Iulian Iancu în funcția de vicepremier pentru teme economice, pe motiv că nu poate accepta propuneri contrare drumului european, acum, Klaus Iohannis a tăcut chitic.
Legea educației sexuale a fost adoptată în cele din urmă, dar atât de diluată, încât e puțin probabil să aibă vreun efect pozitiv. Dezbaterile au arătat un grobianism greu de suportat din partea ”aleșilor”. Ei au - în primul rând - nevoie de educație sexuală. Și de educație, în general.
Bilanțul ”secret” al SRI se înscrie în linia îngrijorătoare a ”militarizării” statului român și a creșterii lipsei de transparență. Din ce în ce mai des, autoritățile uită că trebuie să dea socoteală în fața poporului.
Despre dezastrul de la bac - devenit o obișnuință anuală - vorbește relaxat ministrul educației. Doar vorbește, de făcut nu face nimic. Doar mimează.
La capitolul justiție, avem primul ministru pentru care DNA cere ridicarea imunității. E vorba de Adrian Chesnoiu, care e și deputat. Acesta neagă acuzațiile și a demisionat de la Agricultură.
Fostul ministru al mediului Costel Alexe a fost trimis în judecată, pentru săvârșirea infracțiunilor de, luare de mită și instigare la delapidare.
Să notăm și o veste bună: R. Moldova și Ucraina au primit statutul de țară candidată la UE. Greul de-abia acum urmează.
Recomandarea de lectură a redacției: DOR despre fenomenul David Popovici