Nici nu a trecut o săptămână de la „încoronarea” festivă ca lider al PNL că Florin Cîțu se și pregătește de mazilirea din funcția de șef al guvernului.

În urmă cu doar o săptămână, Florin Cîțu era pe cai mari - luni de zile a tras pentru un singur obiectiv: alegerea ca președinte al partidului. Funcția de prim ministru nu i-a ajuns; deși cu greu putea fi considerat un liberal cu vechime, a vrut să ajungă șef peste PNL.

Pentru asta, nu s-a dat înapoi de la nimic - a rupt coaliția de guvernare, ba chiar a rupt și din punțile de comunicare cu foștii parteneri, a ignorat legislația, valul patru al pandemiei, procedurile parlamentare până când s-a văzut „încoronat”.

Dar trecutul a venit să-l bântuie chiar când se credea mai puternic: Curtea Constituțională a dat undă verde pentru moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS și AUR, iar PSD, versat în subtilitățile parlamentare, a mai depus una. Astfel că liberalii se văd în situația că noul lor șef ar putea să devină fostul șef al Guvernului chiar marți.

Până și Cîțu a admis, cu jumătate de gură, că este posibil ca de marți încolo titulatura să i se schimbe în „premierul demis” și pregătește acum măsuri care să-i mai îmbuneze pe alegători, dar și pe liberalii probabil exasperați de eșecurile din ultima vreme ale guvernării.

Dar, în tot acest timp, valul patru al pandemiei a prins, desigur, România nepregătită. În contextul în care România bate record după record (în sens negativ), Florin Cîțu cere parlamentarilor responsabilitatea pe care el nu a arătat-o în atâtea luni de campanie internă pentru alegerile din PNL. 

De la campania de vaccinare eșuată, la eliminarea restricțiilor când toată lumea avertiza sau chiar intra deja în valul al patrulea, până la organizarea congresului cu 5.000 de delegați în aceeași sală, chiar când în Capitală rata de infectare creștea accelerat, șeful guvernului a arătat o lipsă de responsabilitate poate chiar mai mare decât cea despre care vorbește acum. Cîțu se așteaptă acum ca Parlamentul să mențină în funcție un guvern cu puteri depline doar pentru că traversăm o pandemie pe care el o declara încheiată în urmă cu câteva luni. Și mai are pretenția să ceară responsabilitate.

Și, apropo de responsabilitate, guvernul vrea să scape de discuțiile privind închiderea sau nu a școlilor în zonele cu rate mari de infectare așa că va pasa responsabilitatea deciziilor către conducerea unităților de învățământ. În schimb, alte decizii vin prea târziu. Dacă până acum nu simțeați că este haos, să vedeți ce va urma pe grupurile de Whatsapp ale părinților!